Færre ulykker: Spritbilister er sat på bagsædet i påsken

Højtidernes familiefrokoster får bilister til at tænke i alternative transportmuligheder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når de sidste øl og snaps er skyllet ned ved påskebordet, er der øjensynligt færre end tidligere, der efterfølgende sætter sig bag rattet.

quote Det ser ud til, at vi er blevet bedre til at planlægge, hvordan vi skal komme frem og tilbage til arrangementer i højtiderne.

Marianne Foldberg Steffensen, der er leder af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.

I hvert fald er færre spritbilister blevet dræbt eller kommet til skade i påsketrafikken i 2014 og 2015 i forhold til de foregående tre år.

Det viser nye tal fra Vejdirektoratet, der baserer sig på data fra politiet.

Og udviklingen i påsken er ikke et enestående eksempel.

Også i juledagene er antallet af spiritusulykker faldet, og det er udtryk for en positiv tendens, lyder budskabet fra Vejdirektoratet.

- Det ser ud til, at vi er blevet bedre til at planlægge, hvordan vi skal komme frem og tilbage til arrangementer i højtiderne, siger Marianne Foldberg Steffensen, der er leder af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.

Færre trafikdræbte i påskedagene

I 2015 blev fire personer dræbt eller kom slemt til skade i trafikken i løbet af påsken, mens antallet i 2014 var fem personer.

Til sammenligning lå antallet i 2011, 2012 og 2013 på henholdsvis 13, 16 og 15 personer.

Og selv om der er tale om lave antal, så mener Marianne Foldberg Steffensen, at de siger noget om den generelle udvikling i samfundet.

Den administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik, Mogens Kjærgaard Møller, vil ikke forholde sig til de konkrete tal fra Vejdirektoratet. Men han kan bekræfte, at der er sket et skred i holdningen til spritkørsel.

- Det er en kæmpe succes, at man er gået fra en tid i 70'erne, hvor det var socialt acceptabelt at køre hjem i en brandert, til i dag hvor der er en enorm social fordømmelse omkring spritkørsel - og heldigvis for det, siger han.

På trods af den positive fremgang er der fortsat stort fokus på at få antallet af ulykker - herunder spiritusulykker - bragt længere ned.

I påsken gennemfører politiet spritkontrol fra 12. til 17. april.

/ritzau/