Færre lastbiler over Storebælt

Den økonomiske afmatning betyder færre last- og personbiler over Storebæltsbroen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Finanskrisen har fået markant færre lastbiler til at transportere gods mellem Fyn og Sjælland. Helt nye tal fra A/S Storebælt viser, at der i januar 2009 kørte 90.779 lastbiler over Storebæltsbroen, skriver Fyens Stiftstidende. For et år siden - i januar 2008 - var antallet 104.080 lastbiler.

Det svarer til et fald på godt 12,7 procent - på ét år.

- Vi må erkende, at nedgangen er ret signifikant, siger markedsdirektør i A/S Storebælt, Søren Vikkelsø til Fyens Stiftstidende.

- Og jeg vil da sige, at jeg har rynket lidt på brynene. Men man skal huske på, at Storebæltsbroens økonomi generelt er robust, så vi kommer ikke i problemer foreløbig.

De senere år har der ellers været konstant fremgang for lastbiltrafikken over broen.

Søren Vikkelsø påpeger, at især 2006 og 2007 var rene jubelår med boom i byggebranchen og en samlet forøgelse af lastbiltrafikken på 16 procent.

- Konjunkturerne har været med os i nogle år, så vi er godt rustet til, at byggeriet nu går tilbage, og vi mister trafik, siger han.

Branchedirektør Michael Svane fra Transportsektionen under Dansk Industri er langt fra overrasket over udviklingen. Han siger, at det er en logisk udvikling af en byggebranche i knæ og en vigende eksport.

- Vi har f.eks. mindre eksportkørsel til Sverige og Norge, og det rammer jo broen direkte.

- Og tallene fra januar bekræfter sådan set bare de indtryk, vi har fra andre indikatorer - færgetrafikken, salget af brændstof. Afmatningen af økonomien er på 10-15 procent, siger Michael Svane.

Også færre personbiler og busser krydsede broen i januar 2009 sammenlignet med samme måned året forinden.

/ritzau/