Færre end hvert 10. indbrud i private hjem bliver opklaret

Det hører til sjældenhederne, at indbrud i danske hjem fører til en sigtelse af en gerningsmand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det hører til sjældenhederne, at indbrud i danske hjem fører til en sigtelse af en gerningsmand.

Det viser beregninger, som Jyllands-Posten har lavet på baggrund af anmeldelses- og sigtelsestal fra Danmarks Statistik. I 2016 blev der i snit rejst 6,5 sigtelser pr. 100 anmeldte indbrud i beboelse.

Anders Hede, forskningschef i Trygfonden, kalder sigtelsesprocenterne uimponerende og virkelig lave, mens Lars Holmberg, lektor i kriminologi ved Københavns Universitet, bruger ordet trist.

quote Det er skandaløst. Det er et område, som er så vigtigt for folk. En bolig opfattes som et helle, hvor man i hvert fald skal kunne være i fred

Flemming Balvig, professor emeritus i kriminologi ved Københavns Universitet

Flemming Balvig, professor emeritus i kriminologi ved Københavns Universitet, går skridtet videre.

- Det er skandaløst. Det er et område, som er så vigtigt for folk. En bolig opfattes som et helle, hvor man i hvert fald skal kunne være i fred, siger han til Jyllands-Posten.

Faxe Kommune i den kedelige ende

En række kommuner har i årene fra 2012 til 2016 haft under fem sigtelser pr. 100 anmeldte indbrud i beboelse. Det gælder bl.a. i Glostrup, Fredensborg og Egedal kommuner.

I vores område ligger især Faxe Kommune i den kedelige ende, hvor andelen af anmeldte indbrud ligger over 12 procent pr. år. 

I en rapport fra Det Kriminalpræventive Råd, hvor Danmark bliver sammenlignet med Sverige, Tyskland, Holland og England, bliver netop lave opklaringsprocenter fremhævet som en af flere mulige forklaringer på, at indbrudsniveauet i Danmark er højere end i vores nabolande.

- Den tyske opklaringsprocent (på 15 pct., red.) er både generelt og specifikt for indbrud i beboelse påfaldende højere end den danske, og det ligger lige for at antage, at dette er en af årsagerne til det langt lavere tyske indbrudsniveau, står der i rapporten.