Faderhuset meldes til politiet

Efter nye oplysninger om grove overgreb på børn hos Faderhuset og Evangelist går S til politiet. SF vil have et specialiseret center til den slags sager.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danmark har brug for et center, der er specialiseret i at undersøge overgreb, der foregår i religiøse samfund. Det mener SF's socialordfører Øzlem Cekic.

Forslaget kommer, efter at DR søndag aften viste et nyhedsindslag i 21 Søndag, hvor børn fra de to religiøse samfund fortalte om torturlignende overgreb.

Øzlem Cekic har tidligere anmeldt Faderhuset til politiet, men politiets efterforskning har ikke ført til sigtelser.

- Politiet siger, at de har svært ved at efterforske den slags sager, og velfærdsminister Karen Jespersen gør ingenting, så nu foreslår vi, at Danmark opretter et center efter belgisk forbillede. Der er brug for en specialiseret indsats på det her område, og vi vil tage forslaget med i forhandlingerne om Barnets Reform, siger Øzlem Cekic til Ritzau.

Barnets Reform er et forsøg på at koordinere og forbedre indsatsen i forhold til udsatte børn og unge.

I indslaget fortalte en pige om sin frygt for at blive mistænkt for at have en dæmon, "for så vil de voksne holde mig fast og råbe mig ind i hovedet".  Andre børn fortalte om torturlignende oplevelser på en lejr med Faderhuset, hvor de blev spærret inde og udsat for voldelige afstraffelser. En anden pige fortalte, hvordan hun sammen med andre børn skulle overvære en afstraffelse af et barn.

- Altså vi blev bare hentet, og så skulle vi alle sammen se på, at han blev tæsket. Bagefter havde han blå øjne og blod over det hele. Vi vidste ikke, hvad han havde gjort, vi vidste ikke, hvad vi skulle.

Også andre politikere har reageret på tv-indslaget. Det socialdemokratiske medlem af Københavns Borgerrepræsentation og næstformand i socialudvalget, Lars Rasmussen, vil mandag politianmelde både Faderhuset og sekten Evangelist. 

- Det, der er kommet frem om forholdene i både Faderhuset og Evangelist, er af en sådan grov karakter, at politiet er nødt til at gribe ind øjeblikkeligt. Det kan ikke være rigtigt, at børn skal udsættes for tortur i et retssamfund, siger Lars Rasmussen.

Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Martin Henriksen vil have undervisningsminister Bertel Haarder (V) til at undersøge, om der er private skoler, der skal under skærpet tilsyn, ligesom han ønsker, at velfærdsminister Karen Jespersen (V) skal undersøge, om der er private børnehaver, der bør være ekstra fokus på fra offentlighedens side.

- Vores initiativ skal ikke opfattes som et generelt angreb på religiøse miljøer, men hvis det hænger sådan sammen, som det er beskrevet, så er det klart, at myndighederne skal gribe ind. Det skal vi ikke finde os i, siger Martin Henriksen, der mandag vil rette henvendelse til de to ministre.

/ritzau/