Facebook: Skriv ikke noget du ikke vil sige højt

Politikere behøver ikke at finde sig i trusler eller chikane på Facebook, der af flere politikere bliver kaldt "Hatebook".

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mens debatten raser i Danmark om den ofte meget hårde tone på Facebook og andre sociale medier, så er budskabet fra Facebook klart:

- Som udgangspunkt skal man opføre sig på Facebook, som man ville opføre sig i virkelighedens verden, siger Frida Löwengren fra Northern Link PR, der er presseansvarlig for Facebook i Norden.

Det står dog klart, at mange af Facebooks brugere ikke nødvendigvis lever op til den tommelfingerregel. Senest har Dansk Folkepartis medlem af Folketinget Søren Espersen fra Køng meldt ud, at han lukker sin profil på Facebook, fordi han ofte får trusler.

- Vel har der da været mange gode, venlige og spændende kommentarer, som jeg takker for, men herudover - træls nok - har min dagligdag de seneste år på Facebook været et væld af dødstrusler samt andre trusler - herunder også mod min kone, skriver Søren Espersen.

- Dertil kommer et hobetal af primitive skældsord. Ind imellem har jeg brugt timer på at fjerne dem, men nu gider jeg ikke mere, lyder den sidste kommentar på politikerens profil.

Frida Löwengren vil ikke kommentere enkeltpersoners beslutning om at forlade Facebook. Hun siger generelt, at den livlige debatkultur på Facebook er en del af den måde, mange mennesker udtrykker sig nu om dage. Og det må politikerne finde sig i - til en vis grænse.

- Politikere eller andre offentlige personer oplever ofte, at andre mennesker udtrykker deres mening om deres person, men selvfølgelig skal de aldrig tolerere trusler eller chikane. Hvis der sker overtrædelser af loven, bør det også være et spørgsmål for politiet, siger hun.

Ifølge Frida Löwengren er det svært at sætte en bestemt grænse for, hvad der i orden at skrive, og hvad der ikke er i orden.

- Det er noget, som vores team tager stilling til i hvert enkelt tilfælde, siger hun.

Ifølge Frida Löwengren har brugerne af Facebook selv mulighed for at anmelde upassende eller stødende kommentarer. Facebook fjerner ikke indhold på eget initiativ. Men alle anmeldelser bliver taget alvorligt, og indholdet bliver fjernet, hvis det strider mod Facebooks retningslinjer.

- Det kan være noget bestemt indhold - en kommentar, et billede eller et link, men det kan også være en profil eller en gruppe. Vi undersøger alle anmeldelser for at finde ud af, om de overtræder vores retningslinjer. Hvis det er tilfældet, så sletter vi indholdet, siger hun.

Hun har ikke tal for, hvor meget indhold Facebook fjerner hver dag.

Debatten om tonen på de sociale medier er også blusset op i forbindelse med DR2's programserie "Ti Stille Kvinde", hvor flere kvindelige politikere står frem og fortæller om de diskriminerende kommentarer og trusler, de modtager blandt andet på Facebook.

/ritzau/


Nyhedsoverblik