For få vasker hænder

Det er helt fint, at vi tager H1N1-influenzaen roligt, men det bekymrer Sundhedsstyrelsens direktør, at kun 18 pct. vasker hænder oftere, end de plejer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danskerne tager fortsat truslen om en epidemi med influenza H1N1 ganske roligt. Ifølge en ny Gallup-undersøgelse har 81 procent ikke ændret adfærd på grund af influenzaen, mens 18 procent oplyser, at de vasker hænder oftere, fire procent at de i højere grad undgår folk, der hoster eller nyser, mens kun en enkelt procent har undladt at rejse til bestemte rejsemål. Det skriver Berlingske Tidende i dag.

Og det er grundlæggende helt i orden at tage situationen med ro og undgå at lave om på sin hverdag, mener
administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen Jesper Fisker. Men det bekymrer ham, at så få har intensiveret aktiviteten ved håndvasken:

- 18 procent er alt for lidt. Det tal ville vi gerne have meget højere,« siger han til avisen.
- At vaske hænder ofte - og hoste i et éngangslommetørklæde eller i ærmet i stedet for i hånden - er nogle af de mest effektive måder at forebygge smittespredning på, tilføjer Jesper Fisker.

Symptomerne på H1N1 er pludselig opstået feber, ondt i halsen, hoste, muskelsmerter og eventuelt diarré, som normalt vil gå over i løbet af få dage. Men hvis sygdommen udvikler sig, f.eks. med store smerter, feberen stiger meget, og man i et hele taget hurtigt får det værre, bør man gå til lægen, nøjagtig som ved en almindelig influenza.