¨

EU svinger sparekniven over danske landmænd

Foto: TV ØST

Danske landmænd kan se frem til en langt mere stram økonomi i fremtiden. EU vil nemlig skære dybt på støtten til danske landbrug.

Dansk landbrug står til at tabe milliarder af støttekroner under de kommende dages forhandlinger om et nyt EU-budget, skriver Jyllands-Posten.

EU-præsident Herman Van Rompuy har fremlagt et budgetforslag, som ifølge avisen vil reducere støtten til danske landmænd med 1,6 milliarder kroner årligt.

Pengene skal gå til udkantsområder

Forslaget indeholder også en mulighed for, at de enkelte medlemslande kan vælge at skære 15 procent af landmændenes støtte og overføre pengene til landdistriktsmidler.

Dette vil koste danske landmænd yderligere én milliard kroner.

Alvorligt slag mod dansk landbrug

- Hvis budgetforslaget vedtages, vil det være et ganske alvorligt slag mod økonomien i dansk landbrug, vurderer Henrik Zobbe, direktør ved Fødevareøkonomisk Institut.

- En del landmænd er stærkt forgældede og har svag indtjening. Hvis de mister så stor en del af støtten så hurtigt, vil det formentligt få læsset til at vælte for en del, tilføjer han.

Mister 24 procent

Budgetforslaget vil reducere støtten til danske landmænd med i gennemsnit 24 procent.

Hvis Danmark vælger at overføre penge til landdistriktsmidlerne, vil den direkte landbrugsstøtte blive reduceret med 39 procent i gennemsnit.

Grupper af landmænd - eksempelvis mælkeproducenter - vil miste op mod 53 procent af deres støtte inden 2020, skriver Jyllands-Posten.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App