Et mandat på vippen

Det bliver spændende hos Konservative - hvis de får mandat nummer to i Sjællands Storkreds. Ellers bliver det igen kun Brian Mikkelsen, der repræsenterer C

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der skal ikke meget konservativ fremgang til - under ét procentpoint siden sidste valg, og så kan det blive en gyser hos Det Konservative Folkeparti i positiv forstand.

For det står helt fast, at ingen kan røre Brian Mikkelsen som førstemanden i C-feltet i Sjællands Storkreds, mens tre kandidater realistisk set kæmper om andenpladsen. Det var en kedelig en af slagsen sidste, da partiets 4,9% på landsplan kun var nok til et mandat i 2011. Men pladsen kan hurtigt blive interessant igen.

Ifølge valgforsker Søren Riisbjerg Thomsen og Altinget.dk skal de Konservative nemlig op på omkring 5,5% før det udløser partiets 10. mandat, der så vil falde i Sjællands Storkreds. Og det har partiet være senest i august sidste år i meningsmålingerne – i hvert fald i valgforskerens gennemsnit af meningsmålinger.

Brian Mikkelsen. Den tidligere minister har fået en central position som gruppeformand og som støtte for den landspolitisk uerfarne partileder Søren Pape. Hans personlige stemmetal gik ned ved sidste valg og den helt store stemmesluger er han ikke, men Mikkelsen skal nok høste bredt og blive suveræn topscorer blandt de Konservative i Sjællands Storkreds.

 

Godsejerne og den unge
Får de Konservative den nødvendige vælgerfremgang, så får Brian Mikkelsen en partikammerat med ind på Borgen, og vores vurdering er, at det så vil være en af de tre følgende: Christian Wedell-Neergaard, Marie Louise Friderichsen og Rune Kristensen. De står alle på spring til at gøre Brian Mikkelsen følgeskab, hvis der kommer fremgang for Det Konservative Folkeparti. Og de har tre meget forskellige udgangspunkter.

Christian Wedell-Neergaard: Godsejeren fra Borup er efterhånden en rutineret herre i dansk politik. Fra 2004 til 2007 sad han i folketinget, og siden regionsrådsvalget i 2009 har han været frontfigur for de Konservative der. Samtidig er han opstillet i de bedste, konservative kredse i Køge og Roskilde, men om det er nok imod to fremstormende konkurrenter er usikkert.

Marie Louise Friderichsen: Kendt som hende, der ikke blev borgmester alligevel på Lolland. Den 45-årige skovejer fra Nakskov er opstillet både i Næstved på hjemmebanen Lolland, hvor hun fik pæn fremgang ved kommunalvalget. Det giver hende en solid base og de borgerlige stemmer er noget nemmere at hente, når Venstre-manden Henrik Høeg ikke genopstiller. Hun er til gengæld ikke ret kendt uden for kommunen, så det kræver en del benarbejde og en aktiv kampagne, hvis hun skal snuppe andenpladsen.

Rune Kristensen: Den tidligere KU-formand var langt fra Wedell-Neergaard ved sidste valg, men denne gang er han opstillet i to kredse. Både Guldborgsund, hvor han kommer fra, og Slagelse bliver plastret til med hans valgplakater, men ingen af de to er traditionelt gode, Konservative kredse. Så han skal i endnu højere grad end Marie Louise Friderichsen ud og høste stemmer i valgkampen. Helt afskrives kan han dog ikke.

Det bedste bud:

Brian Mikkelsen kommer ind - det første mandat i Sjællands Storkreds er et af de mest sikre Konservative kandidater på grund af kredsens størrelse. Dernæst er vurderingen herfra at Christian Wedell-Neergaards to gode kredse og mere bredt kendte navn sikrer ham andenpladsen. Men det bliver ikke nok - en valgkamp, der tegner sig til at blive en tvekamp mellem Helle Thorning og Lars Løkke er svær at skaffe konservativ fremgang i, og partiet får ikke stemmer nok til et andet, regionalt, konservativt mandat.

 

Fakta: Valgforsker professor Søren Riisbjerg Thomsen laver jævnligt geografiske prognoser (publiceret på Altinget.dk). Prognoserne er baseret på en lang række meningsmålinger lagt sammen og giver dermed et mere sikkert billede. Prognoserne giver udelukkende et bud på mængden af mandater til partierne - navne og kandidaternes muligheder er redaktionens bud, baseret på tidligere stemmetal, kredsenes størrelse, samtaler med kilder samt viden om kandidaternes markeringer.