Er der øjenkontakt? Sådan ser du om dit barns syn er normalt

Der er mange ting at holde styr på som nybagt forælder, såsom om barnets syn er normalt. Læs her, hvordan du spotter, om dit barns syn er, som det skal være.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Onsdag bragte TV ØST historien om Emil på 4,5 måneder, der har nedsat syn på hele +8,5. Emils mor, Christine Amalie-Johanne Friis Rosenhøj fra Nakskov, havde filmet øjeblikket, hvor Emil fik briller på og for første gang så sin mor helt tydeligt.

- Jeg får helt tårer i øjnene af at fortælle om det igen. Jeg vidste jo ikke, om han ville begynde at grine eller græde, men han blev bare så glad. Han kiggede på mig og kunne pludselig koble min stemme sammen med mit ansigt. Det var bare så stort, siger Christine Amalie-Johanne Friis Rosenhøj. 

Den nybagte mor var forbi flere læger, før man på Roskilde Sygehus kunne klarlægge Emils synsevner. 

Øjenkontakt eller ej

- Jeg kunne ikke få ham til at se på mig, og vi kunne aldrig få øjenkontakt med ham. Han ville ikke se på legetøjet, men kunne kun fokusere på lys fra for eksempel lamper, siger Christine Amalie-Johanne Friis Rosenhøj.

Ifølge formand for Optikerforeningen, Per Michael Larsen, er øjenkontakt essentiel i forhold til at konkludere, om dit barns syn udvikler sig, som det skal.

- Først skal man teste, om man kan få øjenkontakt med barnet. Flytter barnet øjnene med, når du bevæger dit ansigt eller en genstand foran barnet  i 30-40 centimeters afstand? Hvis ikke, er der i hvert fald et eller andet, man skal være opmærksom på, siger Per Michael Larsen.

Et særsyn

Du skal dog huske at teste begge øjne.

- Husk at holde for først barnets ene øje og bagefter det andet, så du tester ét øje ad gangen.

Optikerforeningens hjemmeside kan du se flere symptomer på synsfejl hos barnet.

Sandsynligheden for, at dit barn har så nedsat et syn som Emil fra Nakskov og har brug for briller, er dog ikke høj.

- Det er ikke normalt, at børn i den alder får briller, de er typisk lidt ældre. Så små børn får også først briller, når det er absolut påkrævet. En synsfejl på +2 giver ikke briller, fortæller Per Michael Larsen.

Har du mistanke om, der er noget galt med dit barns syn, bør du ifølge Optikerforeningen kontakte din optiker eller øjenlæge.


Nyhedsoverblik