Enorme elpriser

Det kan blive en ualmindelig dyr fornøjelse for elkunder øst for Storebælt at stege årets juleand, gås, kalkun eller flæskesteg. Den seneste uge er sjællændernes elregning kravlet i vejret med op til 71 pct.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. I torsdags toppede prisgaloppen, da de sjællandske elkunder i to timer betalte tæt ved 15 kr. pr. kilowatt-time (kWh), mens fynboer og jyder slap med en pris omkring 1,75 kr. Forklaringen på prishoppet skal findes på den anden side af Øresund.

- To kernekraftværker er ude i Sverige, og det er hovedårsagen til, at priserne er så høje, siger Nicolaj Nørgaard Petersen, markedschef i Energinet.dk, til Jyllands-Posten.

At det kun er Sjælland, som er ramt på elprisen, skyldes, at det danske elmarked er delt i to, fordi Jylland/Fyn og Sjælland endnu ikke er koblet sammen af et elkabel. Derfor styres prisudviklingen øst for Storebælt primært af det svenske elmarked, mens elprisen i Jylland og Fyn følger udviklingen i Norge og i et vist omfang Tyskland.

De seneste seks dage har sjællandske elkunder betalt markant mere for strømmen end i resten af Danmark. Fredag løb ekstraregningen i spidsbelastningsperioder op i 71 pct., mens den lørdag lå på 27 pct. Med til at gøre ituationen værre er, at vintervejret i hele Norden har fået norske, finske og svenske elkunder til at skrue op for elradiatorerne, og det har øget efterspørgslen voldsomt. Samtidig er et elkabel mellem Jylland og Sverige sat ud af drift.