En kollegial samtale er ikke nok

To læger står nu til at blive kritiseret i sagen om Christian, der døde efter at have slugt et minibatteri. Mormoren til den 14 måneder gamle dreng frygter, at de to læger slipper for let fra deres fatale fejltagelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Jette Pedersen har kun minderne tilbage. Barnebarnet Christian døde for lidt over et år siden. Nu får sagen snart en afgørelse. Men hun er umiddelbart ikke tilfreds.

- Jeg mener helt klart, at det ikke er nok at komme til en samtale. Jeg synes ikke, at der på den måde er konsekvens, hvis man begår en fejl. En så fatal fej, som der er begået her, siger Jette Pedersen, mormor til Christian.

Christian på 14-måneder døde, fordi han slugte et minibatteri. Men der var ingen læger, der opdagede batteriet.

Christians familie klagede efterfølgende til Patientklagenævnet. I et udkast til sagens afgørelse lægger Patientklagenævnet nu op til at to ud af sagens 11 læger bliver kritiseret. Den ene, en vagtlæge fra Slagelse, kritiseres for fejl i journalen og den anden, en reservelæge fra Holbæk Sygehus, for at skrive, at der var taget en prøve af Christians afføring, selvom den ikke var udført korrekt. Det kom frem i Berlingske Tidende.

- Vi vil nu tage en snak med den pågældende læge. Men vi vil ikke kun undersøge den pågældendes rolle, men også om vi, som sygehus, i en bredere sammenhæng, kan gøre maskerne i vores sikkerhedsnet tættere. Fordi det jo ofte ikke er en enkelt person, men mere systemmæssigt vi skal gå til værks, når vi skal forebygge uheld, sagde Teis Andersen, lægefaglig direktør i Region Sjælland, til TV2 NYHEDERNE i aftes.

Men den konsekvens mener Jette Pedersen er alt for mild.

- Hvis patientklagenævnet mener, at vedkommende ikke har handlet samvittighedsfuldt og med omhu som læge, så er det ret alvorligt set med mine øjne. Og så synes jeg måske ikke, at det er konsekvens nok at blive taget til en kollegial samtale, siger Jette Pedersen.

Jette Pedersen mener dog ikke, at kende til den rette løsning i sagen.

- Jeg har ikke rigtig nogen løsning på det, men det kunne jo være en eller anden form for tilsyn eller noget andet, siger hun.

I går kom det også frem at sygehusene har lavet forbedret deres instruktioner og undervisning for medarbejderne. Familien vil nu gøre indsigelser mod to af rapportens punkter. Men de er lettede over at der bliver placeret et ansvar.

- Jeg håber rigtig meget, at den viden og den erfaring som Holbæk sygehus og regionen nu får, også bliver bredt ud til andre sygehuse og andre regioner i landet, siger Jette Pedersen.


Nyhedsoverblik