En formand rykker ind

Fordelingen af Venstre-stemmer kommer til at vælte med Lars Løkkes indtog i Sjællands Storkreds. Samtidig står partiet til tilbagegang

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er formanden og alle de andre. Det hersker der ikke tvivl om, efter Lars Løkke valgte Køge-kredsen som afløser for hans gamle pastorat i Nordsjælland. Dermed kan dobbelt så mange vælgere sætte krydset ved Venstre-formanden - men det sætter også de andre V-kandidater under pres.

For ifølge valgforsker Søren Riisbjerg Thomsens gennemsnit af meningsmålingerne har Venstre længe stået til at gå fra de nuværende 7 mandater i Sjællands Storkreds til 6. Og da formanden må forventes at støvsuge en del stemmer, så bliver der kamp om de sidste.

Samtidig siger Henrik Høegh og Birthe Rønn Hornbech stop, men til gengæld har den tidligere formand for foreningen Børn og Forældre, Benedikte Ask Skotte, meldt sig som ny kandidat i Guldborgsund.

De 8 kandidater med realistisk chance for at blive valgt ind er Lars Løkke Rasmussen, Bertel Haarder, Jacob Jensen, Karsten Nonbo, Benedikte Ask Skotte, Louise Schack Elholm, Flemming Damgaard Larsen og Morten Dahlin.

Formanden og toppen
Udover Lars Løkke Rasmussen er Bertel Haarder og Jacob Jensen hver især helt sikre på valg - men af ganske forskellige årsager.

Lars Løkke Rasmussen: Med skifte fra den halvt så store Nordsjællandske kreds håber V-formanden helt sikkert at kunne høste flere end de 56.000 personlige stemmer han fik sidst. Men bilags-sagerne kan have fremmedgjort ham fra de mere klassiske V-vælgere på store dele af Sjælland. For også her var der kritiske røster i foråret ligesom i det jyske. Han kommer dog til at høste stemmer bredt.

Bertel Haarder: Venstres topscorer ved sidste valg gentager helt sikkert ikke kunststykket. Og faktisk kan Haarder blive hårdest ramt af partiformandens ankomst, for sidst var det faktisk takket være stemmer bredt i storkredsen, at stemmetallet landede på over 11.000. Valgt bliver han dog - men nok med en vælgerlussing.

Jacob Jensen: Jensen var 1500 personlige stemmer fra Haarder sidst - det er sandsynligt, at han snupper 2. pladsen på den interne Venstre-liste denne gang. For Jacob Jensen har altid markeret sig tydeligt i det nordvestsjællandske, og selvom arbejdet som finansordfører har gjort ham mere usynlig i den brede befolkning, så er han stadig aktiv på hjemmebanen i både Kalundborg- og Holbæk-kredsen (hvor han bor).

Politimanden og de stærke kvinder
Karsten Nonbo blev ikke borgmester i Næstved, men MF'er skal han nok blive igen - og så er der to fremadstormende kvinder på vej.

Karsten Nonbo: Nonbo fik klø ved kommunalvalget af Carsten Rasmussen, men nederlaget blev taget i stiv arm, og selvom han internt i Venstre er mere den bløde mellemvare, så er kredsen så stor og forankringen så sikker, at Nonbo får fire år mere på Borgen.

Benedikte Ask Skotte: Den store V-joker. Hun er ikke bare ny i Sjællands Storkreds, men i politik i det hele taget. Som tidligere formand for Skole og Forældre har hun markeret sig specielt på familie- og skolepolitikken, men nu gælder det også arbejdspladser, integration og transport. Hun har meget lidt tilknytning til Falster, men har til gengæld boet i det vestsjællandske i mange år.

Louise Schack Elholm: Schack Elholm er den kandidat, Ask Skottes kandidatur gør mest ondt på. Ellers var Ringsted-MFeren nemlig eneste kvindelige V-profil. Til gengæld har hun rutinen i at markere og debattere andet end de områder, hun til daglig arbejder med - mest tydeligt, da hun kastede sig ind i kampen for at få det store jernbanekryds i Ringsted væk fra bymidten. Men netop Ringsted-kredsen er lille og hun ligger på vippen.

Den unge løve og den rutinerede ræv
De to sidste med reel mulighed for valg er 25-årige Morten Dahlin og nuværende MF'er Flemming Damgaard Larsen - men begge er outsidere.

Morten Dahlin: Dahlin er ny mand i Slagelse-kredsen efter Troels Christensen, og den tidligere VU-formand har fået opbakning fra netop partiets ungdomsorganisation. Det betyder masser af frivillige hænder i valgkampen, og Morten Dahlin markerede sig samtidig i Greve i november, da han blev valgt til byrådet med næstflest V-stemmer. Han kan overhale en af de ovenstående.

Flemming Damgaard Larsen: Damgaard Larsen har været MFer siden 2001, men denne gang ser det næsten umuligt ud. Ud over det, der ligner mandat-tilbagegang, er konkurrencen benhård - specielt for Flemming Damgaard Larsen, der oveni de ovenstående også kommer til at tabe stemmer til den tidligere MFer og Lejre-borgmester Jens Hald Madsen. Hald Madsen stiller op i Holbæk og bliver næppe valgt, men han kommer til at høst stemmer i Lejre, hvor Damgaard Larsen ellers plejer også at få stemmer udover hans egen Roskilde-kreds. Det betyder med al sandsynlighed at ingen af de to kommer ind.

 

Det bedste bud:

Lars Løkke, Jacob Jensen, Bertel Haarder og Karsten Nonbo er sikre. Ask Skotte, Schack Elholm og Dahlin kæmper om de sidste mandater - med mindre Lars Løkke Rasmussen trækker så mange stemmer, at det bliver til et syvende mandat.

En del V-folk regner Ask Skotte som sikker, men det lidt vovede bud herfra er, at hendes manglende lokale forankring gør, at hun trækker sorteper, hvis det kun bliver til seks mandater.

 

Fakta: Valgforsker professor Søren Riisbjerg Thomsen laver jævnligt geografiske prognoser (publiceret på Altinget.dk). Prognoserne er baseret på en lang række meningsmålinger lagt sammen og giver dermed et mere sikkert billede. Prognoserne giver udelukkende et bud på mængden af mandater til partierne - navne og kandidaternes muligheder er redaktionens bud, baseret på tidligere stemmetal, kredsenes størrelse, samtaler med kilder samt viden om kandidaternes markeringer.