Elendig kirsebærhøst

Der er så få bær på træerne, at årets kirsebærhøst bliver elendig. Faktisk bliver den så dårlig, at kirsebærsovsen til jul bliver uden danske bær.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Om en god måneds tid skulle sommerens kirsebærhøst være i fuld gang, men træerne er nærmest tomme for bær, og derfor dropper mange avlere helt at høste.

- Det koster simpelthen for meget at udføre høsten, i forhold til hvad vi allerede nu kan se, at vi får ud af den, siger Harald Krabbe, godsejer, Frederiksdal Gods.

Harald Krabbes træer plejer at kaste mellem 15 og 40 kilo bær af sig, men i år forventer han kun at de giver to til tre kilo kirsebær per træ. Og det kan ses i regnskaberne.

- Normalt så giver mine træer mig en indkomst på mellem 200.000 og en halv millioner kroner, men i år kommer der slet ingen penge i kassen, fortæller han.

Men det er ikke kun i kirsebæravlernes regnskaber at den elendige høst sætter sine spor. Årets kirsebærsovs til jul bliver nemlig uden danske kirsebær.

- Det gør den fordi høsten slår fejl over hele landet. Derfor vil det med al sandsynlighed være bær fra udlandet, som vi vil hælde over vores risalamande til december, fortæller Svend Jensen, som er daglig leder af foreningen Danske Bær.

Det er det kølige forår, som har ødelagt årets høst. Når træerne blomsterer i slutningen af april, skal temperaturerne ligge på over 15 grader før blomsterne kan blive til bær. Men ligesom i 2008 har det ikke været tilfældet, og det kan betyde, at flere avlere ikke bare dropper høsten, men helt stopper med at dyrke kirsebær.

- Skuffelsen over at høsten slår fejl så kort efter, at den sidst var gal, er rigtig stor. Og der er ingen tvivl om, at flere kirsebæravlere nu går rundt og overvejer, om de fortsat skal satse på lige netop kirsebærproduktion, fortæller Svend Jensen, daglig leder af foreningen Danske Bær.

Selvom Harald Krabbe fra Lolland ikke kommer til at tjene penge på sine træer i år, så har han ike i sinde at sløjfe sin produktion. Han bruger nemlig en del af sine kirsebær til kirsebærvin, og derfor vil han benytte sommeren til at eksperimentere med den i stedet for.

I følge foreningen Danske Bær er der omkring 25 kirsebæravlere i regionen.


Nyhedsoverblik