¨

EL: Forbruget af sprøjtemidler er katastrofalt

Foto: TV ØST

Det er en katastrofal udvikling, når landmændene sprøjter markerne med mere og farligere sprøjtemidler. Det mener Enhedslisten.

Der er tale om en katastrofal udvikling, når landmænd bruger mere og farligere sprøjtegifte. Og udviklingen understreger, hvor vigtigt det er, at der kommer mere gang i den økologiske omstilling.

Det siger miljøordfører for Enhedslisten, Per Clausen.

- Der er brug for en markant styrkelse af indsatsen for at begrænse anvendelsen af pesticider og for at beskytte grundvandet. Det understreges af den nye statistik over anvendelsen af bekæmpelsesmidler, siger Per Clausen.

Farlige sprøjtemidler

En ny statistik over brugen af sprøjtemidler, som Miljøstyrelsen offentliggør torsdag, viser, at danske landmænd ikke alene sprøjter deres marker mere og mere.

De midler, de bruger, er de seneste år også blevet markant farligere for miljøet og menneskers helbred, skriver Politiken.

Som noget nyt har styrelsen for første gang kortlagt udviklingen i giftigheden af de stoffer, landbruget bruger. Den viser, at stoffernes miljøbelastning fra 2007 til 2011 er steget med 35 procent.

- Der er tale om en katastrofal udvikling. Enhedslisten deltager derfor aktivt i arbejdet med at få gennemført en ny sprøjtemiddelstrategi, der kan reducere anvendelsen af pesticider, siger miljøordføreren.

- Udviklingen understreger også, hvor vigtigt, det er at få mere gang i den økologiske omstilling. Her håber vi, at vi kan få sat nogle markante aftryk i finanslovforhandlingerne, så denne udvikling kan styrkes.

Reglerne bør strammes igen

Miljøminister Ida Auken (SF) mener, at landbruget bærer skylden for udviklingen.

Regeringen har allerede fået vedtaget en ny pesticidafgift, der gør de farlige stoffer dyrere, men de nye tal viser ifølge ministeren, at der kan blive brug for yderligere indgreb:

      - Regeringen kommer meget snart med en sprøjtemiddelstrategi, som vil indeholde mål og flere tiltag til at vende denne udvikling, siger Ida Auken til Politiken.

Landbruget erkender, at der de seneste år er sket en stigning i salget af farlige sprøjtemidler, men afviser dog, at stofferne havner i miljøet og grundvandet.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App