Eksperter kræver national plan for fede børn

Ensomhed og markant større risiko for at få sukkersyge, kræft og blodpropper i hjernen som voksen. Det er nogle af konsekvenserne ved at være tyk som barn. Alle landets regioner bude have et tilbud som Region Sjælland, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

To af Danmarks førende fedmeeksperter kræver, at der bliver lavet en national handlingsplan for overvægtige børn, skriver Politikens forbrugesite, tjek.dk.

Alle overvægtige børn bør få samme hjælp til at tabe sig, mener fedmeekspert Berit L. Heitmann, fra Institut for Sygdomsforebyggelse og Kim Fleischer Michaelsen, professor i børneernæring ved Københavns Universitet.

Det skal blandt andet modvirke ensomhed og markant større risiko for at få sukkersyge, kræft og blodpropper i hjernen som voksen, som er nogle af konsekvenserne ved at være tyk som barn.

Udmeldingen kommer efter en undersøgelse fra Kommunernes Landsforening (KL) viser, at et flertal af landets kommuner vurderer, at antallet af overvægtige børn stiger støt disse år.

Næsten ni ud af ti kommuner har indsatser, der skal hjælpe de tykke børn, viser undersøgelsen. Men de spænder vidt. Problematisk, mener Kim Fleischer Michaelsen, der er professor i børneernæring ved Københavns Universitet.

- En national handlingsplan er utrolig vigtig. Både for at gøre det klart, hvor ansvaret ligger. Og for at sikre, at alle børn får den samme type behandling, siger han.

I nogle kommuner forsøger man at følge børnene tættere i børnehavealderen og tidligt spotte de børn, som er ved at blive overvægtige. I andre kommuner rettes indsatsen mod de store folkeskolebørn i 7.-9. klasse, der blandt andet undervises i, hvad sund mad er.

Men det er langt fra nok, mener Kim Fleischer Michaelsen. Også selvom en del af landets kommuner har et behandlingstilbud til overvægtige børn.

- Problemet er, at det ofte er igangsat af ildsjæle og er økonomisk støttet af projektbevillinger, siger professoren.

Han mener, at alle landets regioner bør have samme tilbud som Region Sjælland, der tilbyder en skræddersyet kost- og motionsplan samt psykologhjælp. Men hjælpen gives kun til regionens egne overvægtige børn.

Hvis børnene er tykke, bliver de henvist til Holbæk Sygehus børneafdeling af egen læge. Og de kan blive ved med at være i behandling, til de er 18 år og ikke får tilbagefald.

Professor og fedmeekspert Berit L. Heitmann, forskningsleder ved Institut for Sygdomsforebyggelse i København og professor ved Syddansk Universitet, er enig.

- De meget overvægtige børn har måske ikke så mange steder at blive henvist til. Derfor er Holbæk-modellen et godt initiativ. Det er altid en god idé at få mere ensrettede initiativer i forhold til, hvad man skal gøre over for fedme, så det ikke bliver en masse små initiativer, siger Berit L. Heitmann.

Men det er ikke nødvendigvis nemt at skaffe de økonomiske midler, det kræver, mener fedmeeksperten.

- Der skal følge penge med officielle handlingsplaner fra politisk hold. Ellers giver det ikke mening, siger Berit L. Heitmann.

Cirka 14 procent af alle danske børn er overvægtige.


Nyhedsoverblik