¨

Eksperter: Ingen alternativer til regioner

Foto: TV ØST

Selv om regionerne aldrig har været nogens ønskedrøm, så er det svært at få øje på andre muligheder.

De regioner, der kun fire år efter deres oprettelse i 2007 nu trues på eksistensen af partierne bag kommunalreformen, Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti (VKO) , har aldrig været nogens ønskedrøm. Det skriver Information fredag.

Men hverken en professor, der i en årrække har forsket i hele reformprocessen, eller et tidligere medlem af regeringens egen Strukturkommission kan se noget alternativ til regionsrådene som "bestyrelse" for sygehusdriften i Danmark.

I hvert fald ikke, hvis målet er en effektiv drift med størst mulig grad af politisk legitimitet.

- Regionerne har fungeret som man har kunnet forudse, at de ville - og jeg mener ikke, at der er oplagte alternativer, der ville være mere effektive, siger Jørgen Søndergaard, direktør for Socialforskningsinstituttet (SFI).

Søndergaard var som medlem af Strukturkommissionen med til at gennemtænke forskellige modeller, der kunne erstatte de gamle amter.

Og professor Peter Munk Christiansen fra Aarhus Universitet er enig:

- Den nuværende konstruktion er, især hvad angår styreformen, ikke særlig hensigtsmæssig. Men man skal huske på, at sammenligningsgrundlaget ikke er en ideel himmelsk tilstand, hvor alt bare er bedre, siger han.

- Der skal være et dueligt alternativt, hvor en cost-benefit-analyse viser store muligheder for forbedringer. Jeg har lidt sværere ved at få øje på, hvad det skulle være, siger Peter Munk Christiansen til Information.

Både Dansk Folkeparti og Konservative har længe været erklærede modstandere af regionerne, som de ser som et unødvendigt ekstra forvaltningslag i et ellers lille land.

Men ifølge flere medier vil nu også Venstre tage en afløser for regionerne op på sit sommergruppemøde på Bornholm i næste uge.

De tre partier bag kommunalreformen vil samles og formulere et konkret udspil sidst i august eller først i september.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App