Ekspert: Vi får sommerfugle-boom i år

En våd forsommer og tør juli giver massevis af de farverige insekter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Har du timian, basilikum eller brændenælder i haven, så kan du godt forberede dig på, at sensommeren bliver ekstra farverig i form af sommerfugle.

Den våde juni, sammenkoblet med den meget tørre juli, har nemlig givet ekstremt gode forhold for landets omkring 2.500 sommerfuglearter.

Og selvom vi ikke har set meget til de "flyvende regnbuer" endnu, så vil de næste uger komme til at minde om en sand invasion af sommerfugle.

Op til ti gange flere

En af landets førende sommerfugleeksperter, biolog Michael Stolze fra Skælskør, har allerede nu set flere sommerfuglearter i sin egen have. Og han forventer kun, at antallet vil stige drastisk i takt med, at vejret bliver endnu bedre.

- Når vi har meget tørt vejr med høje temperaturer, så kan der i løbet af en sommer komme op til ti gange flere sommerfugle, end vi ser normalt. Og netop det vejr vi har i øjeblikket er simpelthen perfekt sommerfuglevejr, siger han til P4 Sjælland og fortsætter.

- Derfor er jeg helt sikker på, at der kommer væsentlig flere sommerfugle i år, som måske kommer til at betyde op til ti gange flere end sidste år. Allerede nu begynder de første arter, som fx påfugleøjer, at komme frem. Og dem tror jeg vi kommer til at se enormt mange af de kommende 14 dage. De vil simpelthen myldre frem, siger Michael Stolze.

Den enes brød, den andens død

Selvom sommeren 2013 tegner til, at blive en perfekt sommerfuglesæson, så gælder det dog kun for ca. halvdelen af de danske sommerfuglearter. Den anden halvdel, de mere sjældne sommerfugle, vil få det svært de kommende uger.

- De sommerfugle, der er knytter som larver til brændenælder, tidsler og forskellige arter af træer og buske, vil få en rigtig god sæson. De har nemlig rigtig gode livsbetingelser. Derimod vil arter, som eksempelvis blåfugle og perlemorssommerfugle, få det rigtig svært, siger Michael Stolze og uddyber.

- De her arter mangler ganske enkelt levesteder. Især på Sydsjælland mangler der tørre områder, hvor der ikke bliver gødet eller sprøjtet med forskellige plantegifte. Sommerfuglene lever nemlig af de vilde planter, og når der ikke er mange af dem, så har de det rigtig svært, siger han til P4 Sjælland.

Lang sommer? Intet problem

Ligesom de fleste danskere nok håber på, at sommeren vil fortsætte med sit gode vejr, så håber sommerfugleekspert Michael Stolze også på, at det gode vejr bliver hængende. Altså bare lidt endnu.

- Lige i øjeblikket synes jeg bare, at vi skal glæde os over det gode vejr. Vi elsker jo sol og varme, og det giver samtidig en hel unik stemning i naturen. Men fortsætter det varme vejr to måneder endnu, så bliver jeg måske lidt bekymret for sommerfuglene, siger han og fortsætter.

- Men helt overordnet set, så synes jeg bare vi skal nyde det dejlige vejr. Det er nemlig rigtig godt for dagsommerfuglene, siger Michael Stolze til P4 Sjælland.


Nyhedsoverblik