Ekspert: Godt at mange skifter job

Mange skifter job i Danmark. Det er positivt og vidner om stærk jobskabelse, mener cheføkonom. Faktisk skaber vi i Danmark flere jobs end i mange andre lande.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hver eneste time døgnet rundt, er der 80 danskere, der får et nyt job.

Det viser en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev Agenda lavet ud fra tal fra Eurostats Labour Force Survey.

Gode nyheder
Samlet fandt 175.000 - svarende til 6,7 procent af de beskæftigede - nyt job fra april til juni. Og Danmark ligger på en fjerdeplads ud af 32 lande, når det gælder hvor mange, der finder nyt job.

Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea, kalder den høje danske jobomsætning for gode nyheder:

- Danmark har en stor jobomsætning - også i kriseårene. Jeg synes, at disse tal vidner om en overraskende stærk jobskabelse. Det er positivt nyt, siger han til Agenda.

Ikke usædvanlige forhold
Andreas Højbjerre, der er arbejdsmarkedsøkonom i tænketanken Kraka, understreger, at tallene viser, at der stadig er godt gang i det danske arbejdsmarked.

- Det er måske ikke så nemt at finde job, som da vi havde kraftig højkonjunktur, men forholdene på arbejdsmarkedet lige nu er ikke usædvanlige, siger han og fortsætter:

- De er nogenlunde som i 2004 og 2005, hvad angår jobmuligheder, og der gik det faktisk udmærket. Dem, der taler om, at arbejdsmarkedet er bundfrossent nu - de har ikke ret, siger han til Agenda.

Danmark ligger lunt
Sammenligner man den danske evne til at skabe nye job med andre lande, ligger vi højt.

Hvor 6,7 procent af de danske beskæftigede i andet kvartal var nye i jobbet, var det kun 3,7 procent af de tyske eller to procent af de græske, som i perioden var nye i jobbet. I Finland lå tallet dog helt oppe på 8,7 procent.

Jobomsætningen er på samme niveau som i 2009, 2010 og 2011. Og oveni den høje jobomsætning var der - ifølge tal fra Danmarks Statistik - i andet kvartal næsten 20.000 ledige stillinger på det private arbejdsmarked.

/ritzau/


Nyhedsoverblik