Ekspert: Borgerne ved for lidt om kulilte

Danskere kommer hvert år galt afsted og får en kulilteforgiftning. En af landets eksperter på området mener, at vi er for dårligt informeret om den livsfarlige gasart. Natten til fredag mistede to personer livet i Gedser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et par gange hver måned bliver Giftlinien kontaktet for at give rådgivning om behandling af kulilteforgiftning.

- Jeg synes, at det er skrækkeligt, at vi i så oplyst et samfund stadig ikke har lært, at vi skal omgå sådan nogle forbrændinger med varsomhed, siger Niels Ebbehøj, der er overlæge på Giftlinien på Bispebjerg Hospital.

Sidste år fortalte vi her på TV2 ØST om et ungt par i Odsherred, der blev forgiftet ved at bruge grillen indenfor. Og tidligere bragte vi historien om en 8-årig dreng i Gørlev, der mistede bevistheden på grund af høj koncentration af kulilte, fordi en fuglerede i skorstenen fik røgen til at slå tilbage i huset.

De fleste af de 200 dødsfald om året sker på grund af indånding af røg ved brand, men uanset hvor der sker en forbrænding dannes altså kulilte. Dermed kan også defekte fyr i boligen være farlige.

- Den er lumsk, fordi man ikke kan se den og ikke lugte den. Man kan bare mærke symptomerne på at der er meget kulilte i indendørs-luften, siger Niels Ebbehøj.

Symptomerne på en kulilteforgiftning kan være: hovedpine, kvalme, svimmelhed og vejrtrækningsproblemer.

Kulilten binder sig ca 250 gange bedre end ilt til de røde blodlegemer og reducerer blodets evne til at transportere ilt rundt i kroppen. Derfor er selv meget små mængder kulilte farlige.

Der er flere ting, man kan gøre for at sikre sig selv mod kulilteforgiftning:

- Blandt andet kan man sætte en kulilte-alarm op, der advarer ved udslip.

- Ved mistanke om kulilte skal man straks gå ud i frisk luft og tilkalde en læge.

Du kan læse mere om kulilte på disse links:

http://www.giftlinjen.dk/

http://www.dgc.dk/publikationer/brochurer/kulilte1hjaelp.pdf


Nyhedsoverblik