¨

Eksborgmestre tygger på comeback

Mange af de afgående borgmestre tygger nu på, om de vil forsøge at genvinde posten. En forsker spår dog færre comeback om fire år end ved årets kommunalvalg.

Landets afsatte borgmestre er nu ved at få valgnederlaget til at bundfælde. Og så melder næste spørgsmål sig ude i horisonten:

- Skal jeg gå efter posten igen om fire år?

Og netop det spørgsmål har Ritzau stillet 33 tidligere borgmestre, der nu må nøjes med en mindre fremtrædende position i byrådet. 13 har svaret, og facit er ikke entydigt. Fem svarer definitivt "nej", tre svarer klart "ja", mens fem svarer "ved ikke".

Og det tal tror kommunalforsker og borgmesterekspert Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet, er meget dækkende.

- Nogle er slet ikke færdige med politik, selvom borgmesterposten gled dem af hænde. De vil op på hesten igen. Andre synes, det er for lang tid, og endelig har en del brug for at overveje situationen, siger han.

Ved det netop afsluttede kommunalvalg var det på landsplan hele 26 borgmestre, der genopstillede - og 11 der genvandt posten. Men så mange bliver det næppe igen ved næste valg, forudser kommunalforsker Ulrik Kjær.

- Det var en ganske særlig situation på grund af kommunalreformen med færre kommuner og borgmesterposter. Det ser vi ikke igen, siger han.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App