Eks-borgmestre vil have magten tilbage

I fire år har de ventet på at vinde magten tilbage og nu prøver de igen: I mere end hver fjerde kommune er en tidligere borgmester spidskandidat til valget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De tidligere Venstre-borgmestre Henrik Christiansen  fra Haslev, Hans Ole Sørensen fra Rødby og Hans R. Hansen fra Fladså er blandt de  forhenværende borgmestre, der nu går efter magten ved at opstille som spidskandidater til det kommende kommunalvalg.

I mere end hver fjerde af landets kommuner er en tidligere borgmester klar til at tage revanche og vinde borgmesterstolen tilbage. Det viser en undersøgelse Ritzau har foretaget af partiernes spidskandidater forud for kommunalvalget i november.

De mange eksborgmestre på toppen af partiernes stemmesedler skyldes kommunesammenlægningerne, fastslår kommunalforskerne Roger Buch fra Danmarks Journalisthøjskole og Poul Erik Mouritzen fra Syddansk Universitet.

Det betød, at der kom til at sidde rigtig mange tidligere borgmestre i de forskellige byråd.

- Og mange af dem er forholdsvis unge og var måske kun kendte i dele af den sammenlagte kommune før valget. De prøver nu igen, siger Poul Erik Mouritzen og vurderer, at kommunesammenlægningen måske kan give de tidligere borgmestre en bedre chance for at blive genvalgt.

- Borgerne har været mere kritiske i de sammenlagte kommuner, end de er normalt. Det viser flere undersøgelser, og den frustration kan gå ud over den siddende borgmester, siger Poul Erik Mouritzen.

Kommunalforsker Roger Buch mener samtidig, at det er meget normalt at give en tidligere borgmester chancen for et comeback.

- Og hvis det så ikke lykkes for ham at vinde posten tilbage, så finder partiet en anden kandidat, siger han.