Dyrt at lukke børnehus

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Guldborgsund Kommune havde regnet med at spare penge, når en daginstitution ved Nykøbing F lukker i foråret. Men det ender med at blive en udgift i stedet.

Forældre til børnene i Børnehuset Sundloppen i Sundby ved Nykøbing Falster har længe været utilfredse med, at kommunen vil lukke institutionen.

Siden maj har de gået med planer om at åbne en privat daginstitution, så deres børn fortsat kunne blive passet i nærområdet.

- Nogle gange ligger jeg og drømmer om det om natten, fordi det simpelthen optager så meget af ens tid og ens tanker, fortæller Annette Olsson, som er forælder til et vuggestuebarn i Sundloppen og med i det privatiseringsudvalg, forældrene har nedsat.

Det er faldende børnetal og et sparekrav, der fik kommunen til at varsle lukning af Sundloppen, men med udsigt til en privat daginstitution i området, ryger besparelsen faktisk.

Besparelsen er vækFor det første havde kommunen regnet med at spare cirka 700.000 kroner ved at lukke Sundloppen og flytte børnene over i andre kommunale institutioner.

For det andet skal private daginstitutioner have et kommunalt tilskud til blandt andet drift og administration.

Ifølge beregninger fra forvaltningen ender tilskuddet med at blive på næsten 3,7 millioner kroner om året.

Havde Sundloppen fortsat i kommunalt regi, havde den kun kostet knap 3,2 millioner kroner for kommunekassen.

Forælder: Kommunen havde chancen- Det er rigtig ærgerligt, at de (politikerne, red.) står og skal bruge flere penge på os, men vi føler også, vi har givet dem chancen for, at det ikke skulle komme til at koste dem så mange penge, fordi vi har fra starten af vist dem, hvad vi ville - vi ville have vores Sundloppe, siger Annette Olsson.

Forældrene havde regnet med, at de kunne leje eller købe Sundloppens lokaler af kommunen og drive en privat daginstitution i dem, men det sagde kommunen nej til i oktober.

Nu har forældrene så skaffet andre lokaler hos en privat udlejer af en tidligere friskole.

Udvalgsformand: Sundloppen skal lukkeHos kommunen får den tabte besparelse dog umiddelbart ikke konsekvenser for lukningen af Sundloppen.

Kunne I ikke bare trække forslaget tilbage og bevare institutionen som en offentlig institution?

- Det kunne man da godt overveje, men det er ikke en tanke, der har strejfet mig, for sådan synes jeg ikke, vi kan lege med vores borgere. Vi har været i høringsproces med den her beslutning blandt mange valgmuligheder, og der besluttede vi at lukke ned for den her institution, og nu har borgerne så kæmpet en sej kamp for at rejse noget selv, og det synes jeg... siger Arne Graae Jensen, formand for kommunens Børn-, Familie- og Uddannelsesudvalg.

Oprettelsen af den private daginstitution betyder, at kommunen nu skal finde andre steder at spare 1,2 millioner kroner om året.

Forælder: Tabt besparelse er kommunens skyldIfølge Annette Olsson er den tabte besparelse dog kommunens egen skyld.

- Havde vi bare fået lov at købe lokalerne, så kunne de have sparet mange penge der også. Lige nu står lokalerne kun og kan bruges til en børnehave, fordi den er indrettet sådan med legeplads og det hele, og der står ikke nogen nye lejere klar, så den vil stå tom, forudser Annette Olsson.

Mandag skal politikerne i Børn-, Familie- og Uddannelsesudvalget afgøre, om forlældrenes ansøgning om oprettelse af en privat daginstitution skal godkendes.

Direktør for dagtilbud i kommunen, Jesper Daugaard har indstillet til politikerne at godkende ansøgningen.