Dyrt dige (Video)

Det er nu to år siden, at en stormflod oversvømmede mere end 20 huse på Omø. Men den nye kystsikring er endnu ikke på plads. Ø-boerne var ellers klar til at bygge et nyt dige, men nu er de løbet ind i et problem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var hårdt, der i begyndelsen af november 2006, da stormfloden omtrent skar Omø midt over. Vandstanden nåede op på 1,80 meter over dagligt vande, og det gik især hårdt ud over husene i Kirkehavn. I dag er det gamle diget stort set væk. Så nu skal der bygges et nyt af næsten 10.000 tons ler, men der er et problem.

TV2 ØST har besøgt Omø. Se indslaget herunder:
[video:flv:090309_olejr.flv]

Staten har udpeget Omø som "værdifuldt geologisk område", så kravet er, at leret i stedet må udvindes på Sjælland og herefter sejles til øen.

Det er Omø-boerne selv, der skal betale diget. Regningen var sat til godt fem milioner kroner, men nu kommer der en ekstra-regning for det sjællandske ler på to millioner kroner,

Medlemmerne af dige-udvalget frygter, at detaljen med det geologisk værdifulde Omø-ler forlænger hele processen med mindst et år, og tid er ikke, hvad ø-boerne har mest af.