Dyre is i sommervarmen

Det kan være dyrt at køle sig ned i sommervarmen med danske pind- og vaffelis. Ispriserne er de seneste 20-30 år steget dobbelt så meget som forbrugerpriserne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Den gang jeg var barn, kunne man få en stor vaffelis for en tier. Nu er det så dyrt.

Netop den tanke popper op hos mange danskere, når den sommerlige nydelse lyder på et iskoldt sukkerchok. Isskiltet brillerer med store tocifrede beløb, og alle isvariationer forekommer at være blevet utroligt dyre.

Og tanken og irritationen er reel nok. Prisen for is er de seneste 20-30 år steget cirka dobbelt så meget som de gennemsnitlige forbrugerpriser. Siden 1980 er ispriserne steget 325 procent, mens forbrugerprisernes højdespring kun når op på 160 procent, skriver Sydbank.

En ispind, der i 1980 blev langet over disken til tre kroner, burde i dag koste otte kroner, hvis den fulgte den generelle prisudvikling. Prisen for sommertilfredsstillelser er dog mere en tredoblet, og i 2009 ryger der 13 kroner for samme ispind.

Is er dog ikke det eneste, der sætter tidligere tiders pris-erindringer ud af spil. Siden 80'erne er vand, renovation, frisør og aviser steget mere i pris end is.

/ritzau/