¨

Du spilder dine penge på influenzavacciner

Foto: TV ØST

Raske voksne bør ikke lade sig vaccinere mod influenza, viser ny undersøgelse Institut for Folkesundhed.

 

Hvert eneste år bruges der enorme summer på at vaccinere yngre, raske personer mod influenza. Men det kan være spild af penge, for der er findes ikke noget videnskabeligt belæg for, at det nytter noget at vaccinere raske, voksne mennesker mod influenza.

Det konkluderer et forskerhold på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, skriver Ugeskrift for Læger.

Forskerne har gennemgået den samlede internationale litteratur om emnet uden at kunne finde bevis for, om influenzavaccination af raske, voksne har en sundhedsfremmende effekt.

- Den overordnede konklusion er, at effekten i bedste fald er beskeden, siger medicinstuderende Louise Ørnskov Pedersen, som har stået i spidsen for undersøgelsen og har skrevet bacheloropgave om emnet.

Mange virksomheder betaler for at få ansatte vaccineres mod influenza. Men Louise Ørnskov Pedersen mener, at virksomhederne måske kunne bruge pengene bedre på andre ting og for eksempel i stedet satse på hygiejne og indeklima.

Steffen Thirstrup, der er overlæge og chef for lægemiddelgodkendelsen i Lægemiddelstyrelsen, som nu er lagt ind under Sundhedsstyrelsen, siger, at undersøgelsens resultat er vigtigt at få frem.

- Der er mange mennesker, som har god grund til at lade sig vaccinere, men når vi taler om raske, voksne, er gevinsten ekstremt lille. Det bør både medarbejdere og arbejdsgivere, der er villige til at betale for det, gøre sig klart, siger han.

At der på Sundhedsstyrelsens hjemmeside står, at "vaccination mod influenza beskytter de fleste", er ikke ensbetydende, at man ikke får influenza, hvis man bliver vaccineret.

- Vaccinen beskytter de fleste mod den virus, de er vaccineret imod. Problemet er, at der er år, hvor den vaccine, man bruger, ikke passer til den virus, der cirkulerer, siger Steffen Thirstrup.

/ritzau/

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App