"Du skal nakkes!" Politikere udsættes for trusler

Omtrent halvdelen af danske folketingspolitkere har oplevet at blive truet. En af dem er Næstved-politikeren Magnus Heunicke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En dag Magnus Heunicke, politisk ordfører for Socialdemokraterne, tog telefonen, var besked kort og brutal:

- Du skal nakkes!

Næstvedpolitikeren er en af de mange folkevalgte, som har haft trusler helt inde på livet. Det skriver Berlingske.

I en rundspørge, som Berlingske Research har foretaget viser det sig, at det langt fra er unormalt at Folketingets politikere bliver truet. Ud af de 57 politikere som deltog i undersøgelsen, har 27 af dem været udsat for trusler og chikane.

Magnus Heunicke begyndte for cirka to år siden at få opkald på sin mobiltelefon. "Du skal nakkes" og "Du skal klynges op," var kun nogle af de ubehagelige beskeder han fik, når han tog telefonen. Også hans kone begyndte at få lignende opkald på sin private telefon. Det var en mandestemme, der truede dem fra den anden ende af røret, og han ringede mange gange dagligt. Når Heunicke og hans kone bad manden om at stoppe og lægge på, ringede manden bare op igen.

- Det betod meget i de uger det stod på. Det var meget ubehageligt, siger Magnus Heunicke til Berlingske.

- Vi havde en klar fornemmelse af at det var fra en mønttelefon, fordi der var sådan en duk duk-lyd, men der var hemmeligt nummer, siger han til avisen.

Manden, der tydeligvis var den samme, råbte jævnligt "kreaturvogne" mellem truslerne, og Magnus Heunicke og hans kone begyndte at få det indtryk, at manden var stærkt optaget af toge. I samme periode havde Heunicke accepteret en venneanmodning på Facebook fra en tog-interesseret mand. Han beskrev blandt andet en tur, han skulle på for at se nogle specielle modeller, så næste gang telefonen ringede, tog Heunicke en chance.

- Var det en god tur, spurgte han ifølge Berlingske.

Der blev jackpot, og efter en snak om toge, bad han manden om at lade være med at ringe igen, og siden har de aldrig hørt fra ham.

Kasper Møller Hansen, der er professor i statskundskab på Københavns universitet, frygter at de mange trusler kan tvinge politikerne til at opgive den lette adgang mellem borgere og Folketinget.

- Faren er, at politikere skal forskanse sig bag en hær af sikkerhedsvagter. Det ville være en katastrofe for dansk demokrati. Vi har et meget åbent og lokalt forankret demokrati, hvor man let kan komme i kontakt med en politiker. Det skal vi værne om, siger han til avisen.

Det er ellers enestående at man i Danmark kan finde e-mail adresser og telefonnumre på de folkevalgte på Folketingets hjemmeside, og det er altså den nærhed og kontakt, som Kasper Møller Hansen frygter kan forsvinde.


Nyhedsoverblik