Du kan brevstemme fra i dag

Ved du allerede nu, hvem du vil stemme på til kommunalvalget? Så kan du brevstemme på din kandidat. En ændring i loven gør det nu muligt for alle at brevstemme

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tirsdag åbner muligheden for at brevstemme til kommunalvalget. En ny ordning betyder, at man ikke længere behøver at møde op på valgdagen for at afgive sin stemme.

Tidligere har ordningen med at afgive brevstemme til folketingsvalg og kommunalvalg ellers været betinget af, at man var forhindret i møde op.

Mere fleksibel valgordning

- Vi har nu ændret praksis, så det nu er muligt at brevstemme, og man behøver heller ikke længere at afgive sin stemme i den kommune, man bor i, siger kontorchef i Økonomi- og Indenrigsministeriet, Christian Vigh.

Samtidig er der lukket op for, at man kan afgive sin brevstemme andre steder end på kommunens borgerservice. Ved seneste folketingsvalg blev der for eksempel opstillet et telt på Københavns Hovedbanegård.

Den ny praksis er sikret gennem nye formuleringer i lovgivningen.

- Man er kommet lidt på omdrejningshøjde med virkeligheden, og den nye ordning er langt mere fleksibel, så den enkelte borger selv kan styre, hvor og hvordan man ønsker at afgive stemme til valget, siger Christian Vigh.

For få stemmer til kommunalvalg
De nye tiltag skal også ses i lyset af, at man i Økonomi- og Indenrigsministeriet ønsker en langt højere valgdeltagelse til kommunalvalgene. Særligt er de unge og lavt uddannede lavere repræsenteret i den kommunale valgdeltagelse.

- Gennem kampagner om, hvor nemt det er at stemme, forsøger vi at få hævet stemmeprocenten til kommunalvalget, siger Christian Vigh.

Overordnet halter den samlede deltagelse til kommunalvalget langt efter folketingsvalget med kun 65,8 procent ved sidste kommunalvalg i 2009 mod 87,7 procent ved sidste folketingsvalg i 2011.

De 65,8 procent var den laveste deltagelse i 35 år.
 
/ritzau/