Droner klar til at indtage danske marker

Fjernstyrede eller selvstyrende robotter skal i fremtiden hjælpe landmændene med at spare penge på sprøjtemidler og gødning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det lyder umiddelbart som fremtidsmusik, men skal man tro ph.d.studerende på Aalborg Universitet, Karl Damkjær Hansen, vil vi opleve de første droner svæve over de danske marker om to år.  Det skriver dagbladet Nordvestnyt.

- Teknisk set er det allerede nu muligt at overvåge og fotografere markerne ved hjælp af en lille selvstyrende helikopter. Om det sker kommer an på, om landmændene er klar til at bruge dem, siger Karl Damkjær Hansen.

En billig løsning

Teknologisk set har det i årevis været muligt for landmanden at få overvåget sine marker for at se, hvor der er mest og mindst brug for at sprøjte og gøde, men indtil nu har det kostet en bondegård, fordi man skulle hyre en pilot til at tage billederne.

Nu har den teknologiske udvikling imidlertid gjort motorerne langt mere effektive og batterierne så små og billige, at det ikke er en økonomisk uoverstigelighed at få installeret kamera på en automatiseret modelhelikopter, skriver dagbladet Nordvestnyt

Vil have komplet robot-system

Karl Damkjær Hansen arbejder selv på at udvikle en fuldautomatisk løsning, hvor landmanden kan lade traktoren stå til fordel for en robot, der samarbejder med en eller flere droner i et fuldautomatisk system.

- Lige nu tager vi babyskridt. Men inden der gået 10 år tror jeg, man vil se droner og robotter arbejde sammen på markerne, siger Karl Damkjær Hansen til dagbladet Nordvestnyt.