Dræb lammene og sult forældrene

Skyd lammene og stop for fodring af råvildt. Sådan lyder to af de konkrete anbefalinger fra Danmarks Jægerforbund efter at den frygtede fynske råvildtsyge nu har bredt sig til store dele af Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sygdommen, der får råvildtet til at bukke under af massiv afmagring og diarré, smitter formentlig som influenza. Derfor er det vigtigt at sørge for at rådyrene isoleres og ikke samles i flok for at finde føde, siger forskningschef i Danmarks Jægerforbund, Carsten Riis Olesen til DR Sjælland.

- Mange godser lægger foder til råvildt og fasaner. Her er det vigtigt at sørge for at råvildtet ikke kommer i nærheden af foderpladserne for at undgå yderligere smittespredning, siger Carsten Riis Olesen.

Rådyrsygen, der allerede har tyndet massivt ud i bestanden omkring Sorø er senest konstateret på Svinø, mellem Næstved og Vordingborg.

Jægerne får nu til opgave at skyde flere lam og hundyr end de plejer, siger formanden for Næstved-egnens Jægerforbund, Frank Pedersen.

- Råvildtbestanden har været i stor vækst de senere år, men ved at skyde lam og hundyr kan bestanden holdes nede, og dermed undgå det totale kollaps, siger Frank Pedersen til DR Sjælland.

Årsagen til sygdommen er endnu ikke klarlagt, men foreløbige undersøgelser viser at de døde dyr bærer et stort antal en-cellede parasitter i sig. Parasitterne svækker dyrenes immunforsvar og de bukker under af sult, afmagring og diarré.

Veterinærinstituttet på DTU har indsamlet foreløbig 22 døde rådyr fra Sjælland, alle mistænkt for at være smittet med den såkaldt fynske syge. Det skriver DR Sjælland.