Drab er ukendt for de fleste

Drab fylder meget i avisernes spalter. Til gengæld fylder de meget lidt i vores virkelighed. I hver tredje danske kommune er der ikke sket et eneste drab.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er DR Sjælland, der har kigget på næsten fire års kriminalstatistikker. De viser, at i omkring hver tredje danske kommune er der ikke sket et eneste manddrab.

Det gælder bl.a. Faxe, Ringsted og Kalundborg.

En optælling i databasen Infomedia viser til gengæld, at danskerne dagligt præsenteres for masser af historier om alvorlige forbrydelser.

Ordet "drab" har været nævnt over 28.000 gange i skriftlige medier i løbet af de seneste 12 måneder. Det er flere gange end ord som "børnehave", "folkeskole" og "finanskrise".

En af konsekvenserne af den massive dækning af alvorlige forbrydelser er, at mange borgere - især de ældre - isolerer sig. Det mærker blandt andre borgmester Lis Tribler i Slagelse Kommune:

- De siger eksempelvis, at de ikke kommer til et arrangement en aften, fordi de er utrygge ved at gå ud. Der prøver jeg, politiet og andre, der kender til statistikkerne, så at forklare, at man godt kan deltage uden at være bange for at blive overfaldet på vejen, siger Lis Tribler.

Undersøgelser viser, at de fleste alvorligere forbrydelser sker blandt unge og mellem mennesker, der kender hinanden i forvejen.

/ritzau/