Døde køer: Libanesisk skib slipper formentlig for straf

Politiet dropper formentlig at retsforfølge ejerne af det skib, man mistænker at have smidt mindst 14 køer over bord. Beviserne er ikke stærke nok, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Siden slutningen af december er fem døde køer skyllet i land i Danmark, og ni er skyllet i land i Sverige.

Politiet mener, det er et libanesisk skib, der har haft køerne ombord på en sejlads fra USA, og at de er døde undervejs og derfor er blevet smidt overbord.

Sagen lukkes formentlig
Men selv om der altså er skyllet i alt 14 døde køer i land på kort tid, så bliver sagen formentlig lukket, uden det får nogle konsekvenser for rederiet eller besætningen på skibet.

- Vi kan ikke bevise, at det er det pågældende skib, der har smidt køerne i vandet, eller hvor det præcist er sket, fortæller Vicepolitikommissær hos Lokalpolitiet i Næstved, Jørgen Christensen til TV2 ØST.

Obduktion af Møn-ko

Jørgen Christensen afventer nu kun en obduktion af den ko, der blev skyllet i land på Møn, og som blev fundet d. 9. januar.

Viser resultatet af obduktionen, at koen har været syg, og der dermed kan have være smittefare forbundet med, at den har ligget på stranden ved Råbylille Strand, så kan det være, at myndighederne tager yderligere skridt i sagen.

- Vi overvejer, om vi så skal sende et brev til det libanesiske skib for at præcisere reglerne om affald i Østersøen, men det finder vi ud af, når vi har resultaterne fra obduktionen, siger Jørgen Christensen.

De fem køer, der er fundet i Danmark er fundet på Glænø ved Skælskær, to på Lolland, en ved Gedser på Falster og en på Møn.

Ulovligt at smide affald i Østersøen

Det er vidneobservatiner, der har ledt politiet på sporet af det libanesiske skib, som har sejlet gennem dansk farvand.

Jørgen Christensen formoder, at køerne er blevet smidt i vandet i farvandet omkring Christiansø ved Bornholm.

Det er ulovligt at smide nogen form for affald overbord i Østersøen og Kielerkanalen ved Tyskland, da det er særligt beskyttede områder.

- Var det sket i Atlanterhavet, havde der ikke været noget problem, fortæller Jørgen Christensen.