Dobbelt så mange konkurser i Region Sjælland

I første halvår af 2009 var der dobbelt så mange konkurser blandt bygge- og anlægsvirksomheder i Region Sjælland som i første halvår af 2008.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hele 117 bygge- og anlægsvirksomheder i Region Sjælland måtte i årets første seks måneder indgive konkursbegæring. Det er over dobbelt så mange som første halvår af 2008, skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

- Det er et tegn på, at vi er kommet længere ind i krisen end i første halvår af 2008. Under opturen oplevede vi, at der blev startet mange nye virksomheder i kølvandet på den stigende efterspørgsel især fra boligejerne. Nu hvor krisen for alvor har ramt os, falder efterspørgslen, ordrebøgerne bliver tyndere, og flere virksomheder bukker under, forklarer Per Johansen, der er formand for Dansk Byggeri Sydsjælland.

Desuden er mange virksomheder ifølge Per Johansen kommet i en dobbelt kreditklemme, der gør det sværere at drive virksomhed.

- Både banker og mange leverandører, f.eks. tømmerhandlerne, har strammet vilkårene for kredit - også over for sunde og veldrevne virksomheder. Dermed havner virksomhederne i en dobbelt klemme, understreger Per Johansen.

Han oplyser, at Dansk Byggeri på et møde i august med økonomi- og erhvervsministeren vil rejse spørgsmålet om virksomhedernes kreditvilkår og gøre opmærksom på behovet for, at kreditter gives på fair og realistiske vilkår.

Samtidig opfordrer han de private og offentlige bygherrer til at fremrykke bygge- og anlægsprojekter, der alligevel skal gennemføres før eller senere.

- Der er mange ledige hænder og kort ventetid på håndværkerne, så der er ingen grund til at vente. Det kommunale anlægsløft kan være med til at bremse stigningen i antallet af konkurser. Samtidig kan boligejerne med fordel få bygget det nye køkken, malet stuen eller indrettet loftsrummet til bolig nu i stedet for at udskyde det, slutter Per Johansen.