DNA-spor og GPS skal sætte en stopper for indbrud hos håndværkere

En ny kampagne fra Dansk Byggeri, Stop Tyven, skal få bugt med det stigende antal indbrud i varebiler og på byggepladser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Varebiler og byggepladser, der er rippet for værktøj.

Det er synet flere og flere håndværkere møder ind til om morgenen.

For hvert år bliver der stjålet værktøj fra varebiler og byggepladser for godt 500 millioner kroner.

Det er særligt politikredsene her i regionen, som mærker en stigning i antallet af anmeldelser om tyverier fra varebiler og byggepladser. Og det vil Dansk Byggeri nu lave om på med kampagnen Stop Tyven

Håndværkere får travlt i sommerhuse 2
Læs også
Bølge af tyverier rammer håndværkere: Det går ud over kunderne
Håndværkere får travlt i sommerhuse 2
Læs også
Bølge af tyverier rammer håndværkere: Det går ud over kunderne

Værktøj og maskiner skal således udstyres med DNA-spor via spray eller lak, og ved hjælp af GPS kan de stjålne ting spores – også hvis de er sendt til udlandet. På den måde skal det gøres sværere for tyve at stjæle fra byggepladserne og varebiler, mens det bliver nemmere for politiet at finde og få tyvekosterne tilbage.

Artiklen fortsætter under grafikken.

 

Tre indbrud på tre uger

Jesper Toftebjerg Andersen, der er formand for Dansk Byggeri Sjælland, har selv oplevet at have indbrud. Alene inden for de seneste tre uger har han haft indbrud i tre biler.

- Jeg kan mærke, at der er gang i tyverierne i øjeblikket. Inden for de sidste tre uger har vi haft indbrud i tre biler. I den ene bil havde tyvene boret et lille hul, så de kunne få lirket låsen op. Politiet kan ikke gøre noget. Det siger de mere eller mindre direkte til os, siger han i en pressemeddelelse. 

- Alt er mærket og registreret. Og på bilerne står også, at værktøjet er mærket. Men hvis det sendes til Østeuropa, så hjælper det desværre ikke så meget. Sidste år blev vi kontaktet af politiet i Ystad i Sverige. De havde fundet otte stykker af vores dyre værktøj i en polsk varebil, siger Jesper Toftebjerg Andersen.

0703120_biltyveri.jpg
Læs også
Tyverier fra varebiler fortsætter - otte anmeldelser på et døgn
0703120_biltyveri.jpg
Læs også
Tyverier fra varebiler fortsætter - otte anmeldelser på et døgn

- Jeg synes, det er et stort problem med alle de indbrud. For mine håndværkere kan jo ikke udføre deres arbejde, hvis bilen er brudt op, og værktøjet er væk. Det betyder forsinkelser, som både er irriterende for kunden og dyre for virksomheden.

Både udlændinge og danskere står bag

Tilbage i april kunne TV ØST også fortælle om stigningen i antallet af indbrud hos håndværkere. Her fortalte Allan Holm, vicepolitiinspektør fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at dem, der bliver taget i at begå indbrud, ikke kan kategoriseres efter én gruppe.

- Man skal være påpasselig med at sige, hvem der står bag. Vi ser både udlændinge og danske statsborgere, der bliver taget, lød det fra Allan Holm. 

Han fortalte samtidig, at det er værktøjet, der hitter hos tyvene, da det ofte har en stor værdi. 

- Vi har set en stigning i antal anmeldelser over de seneste par år, og det er primært håndværktøj i langt de største tilfælde, men vi har også set, at folk går efter landmålerudstyr og andet, sagde vicepolitiinspektøren. 


Nyhedsoverblik