¨

DMI: Ti ting, du kan lave i frostvejret

DMI kommer med gode ideer til, hvad du kan foretage dig i frostvejret. Foto: Arkivfoto

Hvis du føler, at du bare sidder med hænderne i skødet, så giver DMI dig her ti ting, du kan lave i frostvejret.

Januar kan være lang, grå og kold. 

Så hvis du ikke lige ved, hvad du skal give dig til her i januar måned, giver DMI dig nu ti gode ideer til, hvad du kan foretage dig. 

På forhånd god fornøjelse herfra. 

Ti ideer fra DMI

  1. Gå ture i våde områder. Efter én nat med frostgrader er naturen hård på overfladen. Så kan du gå eller cykle på steder, der så sent som i går var for våde eller plørede. 
  2. Det er billigt at tørre tøj. Tørretumbleren er mere effektiv om vinteren, men du kan også tørre dit tøj udendørs i klar frostluft. Du kan næsten ligefrem se, vandet fordamper. 
  3. Der er nem brændehugning. Har du friskt træ liggende, som skal flækkes, så er det nu, du skal finde øksen frem. Når saften i træet fryser, er det væsentligt nemmere at kløve en brændeknude, fordi træet nærmest ’splintrer’. 
  4. Frosten er en nem måde at skaffe sig af med utøj på. Møl eller husstøvmider kan blive fortid, hvis du sætter sengetøj, sofapuder, dyner og madrasser ud i frosten et døgns tid. Det tager livet af de fleste små kryb.
  5. I frostgraderne er der færre gener fra brændeovnen. Jo koldere, det er, jo hurtigere stiger røgen fra brændeovn og kamin opad, så den ikke ender som en tyk, usund tåge over dit nabolag.
  6. Har du mad, der skal i fryseren, kan naturen gøre det for dig. Hvis du køler din gryderet fra 60°C ned til minus 5°C ved at stille den udenfor et par timer, så har du sparet op mod 85% af elforbruget til indfrysning på vejen ned mod de anbefalede minus 18°C, oplyser DMI. 
  7. Når jorden er frossen, har du mulighed for at trille eller slæbe store ting rundt i haven - f.eks. større pynte-sten - uden at ødelægge plænen. 
  8. Du kan gå på jagt efter håris, istapper og rim i naturen. For når der bliver minusgrader, overgår vand fra flydende til fast form, og det skaber altså mange spændende fænomener i naturen. 
  9. DMI foreslår også, at du for eksempel kan lave din egen iståge eller andre sjove eksperimenter. For faseovergangen af vand fra flydende til fast form kan benyttes til at lave eksperimenter.
  10. Sidst, men ikke mindst, kan du stå på skøjter. Her opfordrer DMI dog til, at man sikre sig at eksempelvis søen kan holde til det. 

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App