DMI: Her havde Gorm mest vind i sejlene

Med vindstød på 46 sekundmeter er stormen blandt de kraftigste storme, siden DMI begyndte at navngive dem. De kraftigste vindstød blev målt på Sjællands Odde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ingen personer kom til skade, da stormen Gorm søndag aften lagde vejen forbi Danmark. Det meste af landet fik stormen at føle. Enkelte steder pustede Storm sig helt op til at være en orkan. De kraftigste vindstød blev målt på Sjællands Odde på nordvestkysten af Sjælland. Det forklarer DMI's meteorolog Mogens Rønnebek.

- Det kraftigste vindstød blev målt ved Sjællands Odde, hvor der blev målt 46 meter i sekundet. Det var også her, man havde den kraftigste middelvind på 36 sekundmeter, og det er orkan, siger Mogens Rønnebek til Ritzau.

Orkanen over Sjællands Odde var dog en kortvarig en af slagsen. Middelvinden havde kun orkanstyrke over en periode på 10-20 minutter, lyder det fra DMI. Det defineres som orkan, når middelvinden overstiger 32,6 meter i sekundet svarende til 117 kilometer i timen. Vindstødet på 46 meter i sekundet svarer til hele 165 kilometer i timen.

Kun materiel skade

Det var dog ikke kun indbyggerne på Sjællands Odde, der fik naturens kræfter at føle. Langs den jyske vestkyst blev der også målt vindstød på op imod 40 meter i sekundet flere steder først på aftenen søndag.

- Men det var i området syd for Djursland og ned til Sejerøbugten, at de kraftigste vinde blev målt. Ved Sletterhage fyr (på sydspidsen af Mols, red.) var der også fuld orkan med 39-40 meter i sekundet, siger Mogens Rønnebek.

Med vindstød på 46 meter i sekundet blander Gorm sig i toppen af feltet blandt de kraftigste storme, siden DMI begyndte at navngive stormene.

Stormen Allan 28. oktober 2013 havde vindstød på over 53 meter i sekundet. Den kostede tre personer livet i Danmark. Kort efter klokken seks mandag morgen er der kun melding om materiel skade efter Gorms hærgen søndag aften.

/ritzau/

Video fra Korsør, Slagelse, Sorø: