¨

DMI advarer om risiko for sort is

Foto: TV ØST

De danske veje kan være glatte juleaften på grund af såkaldt sort is, så kør forsigtigt, advarer DMI, der melder om temperaturer på ned til tre graders frost.

Den hvide jul gik udenom Danmark i år, men sort is kan ramme de danske veje juleaften.Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, advarer julegæster om glatte veje på grund af regn tidligere på dagen onsdag og en opklaring ud på aftenen, der sender temperaturen under frysepunktet.

- Det vil klare op i løbet af aftenen nordfra, og så falder temperaturen, som giver en risiko for isglatte veje, siger Klaus Larsen, vagtchef ved DMI, til Ritzau.
 
Nat med frost
 
Selv om juleaftensdag har budt på temperaturen mellem tre og otte plusgrader, så kommer temperaturen ned mellem nul og tre graders frost i løbet af natten. Først i Nordjylland og derfra sydover, som natten skrider frem. Da der er faldet regn i løbet af dagen, kan der være risiko for det farlige fænomen "sort is".

- Der er risiko for sort is, fordi alt det vand, som er kommet i løbet af dagen, kan fryse. Det kan give et ganske tyndt lag is på vejbanen, som er meget svært at se, fortæller vagtchefen.

Svært at se

Sort is opstår, når våde vejbaner fryser. Det er ekstremt glat og meget svært at se, fordi isen er klar og gennemsigtig, så vejbanen kan ses igennem den - deraf navnet sort is.

- Man skal tage højde for, at der kan være glat. Der er nok saltet på større veje, men på de små biveje kan der være rigtig glat, siger Klaus Larsen.

En 58-årig kvinde har onsdag eftermiddag mistet livet i en trafikulykke i Nordsjælland, hvor politiet mistænker sort is som årsag til ulykken.

Ulykken skete ved et skovområde på Nymøllevej sydøst for Lillerød.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App