¨

DMI advarer mod farligt vejr: Hold jer væk fra kysterne

DMI advarer om farligt vejr i forbindelse med den forhøjede vandstand onsdag morgen. ARKIVFOTO. Foto: Knud Jensen / Privatfoto

Danmarks Meteorologiske Institut har udsendt en advarsel om potentielt farligt vejr natten til onsdag. Vandet ventes at stige til 1,6 meter over dagligt vande.

Isefjorden, Roskilde Fjord Storebælt og kysten ved Lolland og Falster bliver særligt udsatte, når det store nytårsblæsevejr ventes at skabe forhøjet vandstand langs kysterne i vores område.

Det siger vagtchef Dan Nilsvall fra DMI til TV ØST, efter DMI nytårsnat valgte at udsende et varsel om potentielt farligt vejr.

Det er allerede i gang vandstigningerne i Isefjorden og i Roskilde Fjord, hvor det ventes at kulminere med en vandstand på op mod 140 centimeter over dagligt vande kort efter midnat, siger vagthavende ved DMI, Dan Nilsvall, til TV ØST.

Der er udsendt en såkaldt kategori 1-advarsel om voldsomt vejr for Isefjorden, Roskilde Fjord, Nordsjællands kyst og hele Storebæltskysten, mens der er udsendt en kategori 2-advarsel om farligt vejr for farvandene omkring Lolland, Falster og den sjællandske sydkyst.

Bliv væk fra kysten

DMI opfordrer borgerne til at blive væk fra kysten i de berørte områder, da der kan komme kystnære oversvømmelser og fordi oversvømmelserne kombineret med den hårde vind kan skabe problemer for klitter, diger. havne og bygninger.

- Vandet presses op af blæsevejret, og fordi det ikke kan slippe væk, så stiger vandstanden. Værst i jeres område forventer vi, at det bliver ved de sydvendte kyster i på Lolland og Falster – og måske i nordvendte havne som i for eksempel Bandholm, siger Dan Nilsvall.

Vandstanden ventes at kulminere onsdag med en vandstand på op til 1,6 meter over dagligt vande langs Lollands sydkyst.

Læs også Stormflod truer flere steder – beredskabet overvåger situationen

Politi følger situationen tæt

Både hos Midt- og Vestsjællands Politi og hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er meldingen, at man følger situationen nøje.

Der er endnu ikke meldinger om problemer, men vi følger situationen meget tæt, siger vagtchef Thomas Jørgensen fra Midt- og Vestsjællands Politi til TV ØST.

Også hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er der melding om normal vandstand.

- Vores folk slår et smut forbi havnen, når de kommer forbi, men indtil videre er der ingen meldinger om problemer, siger vagtchef Kent Edvardsen til TV ØST. Han oplyser, at politiet senere på dagen vil koordinere indsatsen med de lokale beredskaber, så alt er klart, når vandet for alvor stiger senere på dagen og i aften.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App