Dit postnummer afslører, hvad du bliver

De unge fra udkantsområderne tager kortere uddannelse end i eksempelvis Nordsjælland. Alt for få fra vores område tager en videregående uddannelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når det gælder uddannelse, er danmarkskortet vind og skævt.

Det viser en opgørelse over ansøgerne til de videregående uddannelser, som Uddannelsesministeriet har lavet. Ministeriet har opdelt postnumrene i Danmark efter uddannelsesniveauet i området. Konklusionen er klar: Jo mere uddannelse forældrene har, jo større er lysten til at søge uddannelse. Selv om antallet af ansøgere aldrig har været højere end de godt 91.000, der har søgt i år, er andelen af unge, der bor i postnumre med lavt uddannelsesniveau rykket mindre end 1 procentpoint det seneste år.

Det skriver Politiken.

- Tallene viser, hvor lang vej der er til lighed, når det gælder uddannelse. Det er især de sociale koder, som elever fra uddannelsesfremmede hjem slås med. Det faglige kan mange faktisk godt klare. Men de søger ikke, fordi de er usikre på omgangs- og arbejdsformen på de videregående uddannelser, siger direktør for Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) Agi Csonka til Politiken.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) vil nu kræve, at socialt ansvar skal skrives ind i de resultatkontrakter, uddannelserne i løbet af efteråret skal indgå med ministeriet.

- Vi spilder talent, hvis vi ikke får fat i flere. Det handler ikke om socialpolitik. Det handler om at få fat i alle dygtige hjerner, der findes i Danmark. Det kan ikke være rigtigt, at de unge er ni gange så talentfulde i Gentofte, som de er på Stevns. Når vi taler om det i erhvervspolitikken, skal vi selvfølgelig også kunne det på de videregående uddannelser, siger hun til Politiken.

Blandt flere andre initiativer vil hun desuden lave et mønsterbryderkorps på 10 personer, hvor eksperter og mønsterbrydere skal komme med ideer til ministeren og rejse rundt i landet.