Din bopæl afgør ventetiden på genoptræning

I kommunerne i Region Sjælland er der forskel på, hvor længe borgerne må vente på genoptræning. Det fremgår af en netop offentliggjort undersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Har man behov for hurtig genoptræning, gælder det om at bo det rigtige sted i regionen.

En ny undersøgelse, som Gallup har gennemført for Danske Fysioterapeuter, Ældresagen og Danske Handicaporganisationer, viser nemlig, at ventetiden på genoptræning i Region Sjælland svinger mellem 1 og 2 uger.

- Det her er rigtig dårligt nyt både for borgerne og for kommunekasserne. Jo længere man venter med genoptræningen, jo sværere og dyrere bliver det, siger Lise Hansen, der er formand for Danske Fysioterapeuter i Region Sjælland.

Kun 7 ud af 17 kommuner

Ventetiden på genoptræning er afgørende, når man kommer alvorligt til skade. Ifølge forskning på området kan man miste muskelkraft, hvis der går længere tid, hvor man ikke bevæger sig.

Alligevel er det kun 7 ud af 17 kommuner i regionen, der tilbyder ventetid på højest en uge. I vores område er det blandt andet i Kalundborg og Holbæk Kommune, at borgerne kan komme hurtigere til, mens man i Stevns Kommune må væbne sig med tålmodighed.

- Det er skuffende, at der er så mange kommuner, der ikke har fået styr på ventetiden. Når næsten halvdelen kan finde ud af det her, så burde det altså ikke være en umulig opgave for resten, siger Lise Hansen.

Tænker kortsigtet

Lise Hansen påpeger, at kommunerne tænker kortsigtet, når de tilbyder borgerne, at de først kan komme til genoptræning efter 2 uger.

- Måske sparer de penge nu, men regningen kommer hurtigt både i form af flere timer til hjemmeplejen og dårligere livskvalitet, siger hun.

15 ud af 17 kommuner i Region Sjælland har deltaget i undersøgelsen, hvoraf 5 af kommunerne har valgt at svare anonymt.

Obs: Artiklen er, den 24. oktober 2013, blevet rettet, da Vordingborg Kommune var uenig i undersøgelsens resultater. Ifølge specialkonsulent Torsten Sølund fra Sundhedssekretariatet bliver borgere inden for senest 3 dage kontaktet af kommunen, mens genoptræningen for langt de fleste påbegyndes inden for 1 uge.