Digitalt kaos koster statskassen 700 millioner

30.000 boliger er reelt set købt, men den stærkt forsinkede tinglysning betyder, at handlerne ikke officielt kan gå gennemføres.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den kaotiske tilstand i den digitale tinglysning har ikke kun kostet boligejere dyrt i ekstra renteudgifter. Den har også
været en alvorlig bet for statskassen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Puklen af forsinkede sager betyder nemlig, at der sidste år kom ca. 700 mio. kr. mindre ind i tinglysningsafgifter, end der skulle være kommet, vurderer
Domstolsstyrelsen.

»Vi var forberedt på indkøringsproblemer, men omfanget var større end ventet,« siger Adam Wolf, direktør for
Domstolsstyrelsen. Beregningen er baseret på en antagelse om, at boligmarkedets udvikling i andet halvår har flugtet nogenlunde med udviklingen i første halvår. Dermed er digital tinglysning en af årsagerne til, at statskassen har fået knap 3 mia. kr. mindre ind i tinglysningsafgifter i 2009 end i 2008, hvilket fremgår af Skatteministeriets indtægtslister.

Det øvrige fald skyldes nedturen på boligmarkedet, hvor der blev handlet færre boliget - og handlet til lavere priser. Adam Wolf lover dog, at statskassen nok skal få sit udestående fra den forsinkede tinglysning kradset ind. Dermed har miseren kun kostet staten et rentetab.

»Pengene kommer ind i takt med tinglysningerne. Så afgiftsbetalingen vil være normaliseret, når vi får nedbragt sagsbunken,« siger Adam Wolf.

Ifølge den seneste status over den digitale tinglysning venter over 30.000 sager stadig på at blive tinglyst.