¨

DF vil have ens kommuneskat i Danmark

Foto: TV ØST

Et medlem fra Dansk Folkepartis kommunaludvalg foreslår den samme skatteprocent over hele landet. Det forslag møder dog modstand.

Borgerne på det fattige Lolland skal ikke betale næsten fem procentpoint mere i kommuneskat end borgerne i de rige nordsjællandske kommuner. Vi skal have den samme kommuneskat over hele Danmark.

Det siger Dansk Folkepartis medlem af folketingets kommunaludvalg, Karin Nødgaard fra Ringsted. Hun mener, at den samme skatteprocent over hele landet kan få et Danmark mere i balance:

- Det er klart at ingen vil flytte til kommuner med høje skatteprocenter og lav service. For at vi kan få et Danmark i bedre balance er vi nødt til at gøre kommuneskatterne ens, siger Karin Nødgaard til P4 Sjælland.

Vi har en høj skatteprocent blandt andet fordi, byrådet har besluttet at vi skal have natbørnehave og mange busforbindelser til vores byer

Henrik Hvidesten, borgmester for Venstre i Ringsted

Hendes egen kommune, Ringsted Kommune, er den sjette dyreste i hele Danmark. Mere end halvdelen af kommunerne i de gamle Storstrøms og Vestsjællands amter brandskatter deres borgere og kæmper samtidig med at have penge nok til service, fordi borgerne har en lav indkomst.

Skatteprocenten er på 26,7 i den venstrestyrede kommune, Ringsted. Men borgmester Henrik Hvidesten (V) siger nej tak til at Christiansborg skal bestemme, hvad han og byrådet skal kræve op i kommuneskat.

Læs også Milliarder: Sjællænderne er de værste skyldnere

- Vi har en høj skatteprocent blandt andet fordi, byrådet har besluttet at vi skal have natbørnehave og mange busforbindelser til vores byer. Det er trist at Dansk Folkeparti vil afskaffe det kommunale selvstyre, siger han.

Forsker: Det kommunale selvstyre bliver ikke afskaffet

Men kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er ikke enig i, at det kommunale selvstyre bliver afskaffet, hvis folketinget beslutter en ensartet kommuneskat over hele Danmark

- Der vil være masser af udkantskommuner der pludselig får meget mere selvstyre fordi de får mange flere penge. Men hvor der er vindere er der også tabere: De nordsjællandske kommuner, der har lave skatteprocenter fordi der er mange velhavende borgere, der bidrager, vil blive de helt store tabere. De får højere skatter og mindre service, siger Roger Buch.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App