Det sjællandske bøgetræ er truet

Nye gener kan redde bøgetræerne på Sjælland, der trues af frygtet parasit.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er som bekendt et yndigt land. Men hvis de brede bøge i gamle Danmark skal bestå, kan det blive nødvendigt at tilføre gener udefra.

Det er konklusionen fra danske forskere, efter at de har revurderet truslerne fra klimaændringer og globaliseringens øgede udbredelse af skovsygdomme.

Det skriver Politiken onsdag.

Dansk bøg skal krydses med iransk

Derfor har Københavns Universitet nu indledt et samarbejde med iranske træforskere, der blandt andet skal undersøge muligheden for at krydse den danske bøg med mere robuste bøge fra området ved Det Kaspiske Hav.

- Det er vel at foretrække at have en tilpasningsdygtig og sund bøgeskov med iranske gener, hvis alternativet er helt at miste den danske bøgeskov, siger Palle Madsen, seniorforsker på universitetets Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning og tovholder på projektet, til Politiken.

Frygtet parasit på Sjælland

Bøgen er som mange andre arter truet af, at træsygdomme bevæger sig rundt på kloden hurtigere end nogensinde før. I fjor blev den frygtede parasit Phytophthora opdaget på bøg og andre løvtræer på især Sjælland og Fyn.

- Med de hurtige og store klimaændringer vil disse problemer bare blive endnu større. Især hyppigere tørkeperioder kan presse bøgen. En del af løsningen er givetvist, at vi hjælper gener og arter på vej, vurderer Jens-Christian Svenning, professor i biologi på Aarhus Universitet, over for Politiken.


Nyhedsoverblik