¨

Det går godt for sjællandske iværksættere

Foto: TV ØST

Der kommer flere og flere iværksættere, og de nystartede virksomheder skaber flere og flere job. Det viser en analyse, som Væksthus Sjælland offentliggør i dag.

De virksomheder, der er startet i 2011, har skabt 3.252 job i Region Sjælland. Det er over 500 arbejdspladser mere end de virksomheder, der åbnede dørene i 2010, viser analysen, som fremlægges i Ugebrevet A4

Derfor gør regeringen helt rigtigt i at satse på iværksætterne i den vækstplan, de netop har fremlagt, mener Mads Váczy Kragh, der er direktør i Væksthus Sjælland.

- De store virksomheder flytter job til udlandet og vokser udenfor Danmark, mens det er iværksætterne, der skaber de nye job i Danmark,« siger han.

Der findes ikke lignende tal for landets andre regioner, men Væksthusene i Region Hovedstaden, Nordjylland og Syddanmark bekræfter over for Ugebrevet A4, at de ser den samme tendens - iværksætterne sparker gang i beskæftigelsen.

Under krisen faldt antallet af iværksættere drastisk, men den udvikling er nu vendt i hele landet.

Men selvom der kommer flere iværksættere for tiden, må det gerne blive endnu lettere at starte virksomhed. Det mener Mads Váczy Kragh fra Væksthus Sjælland, der er ejet af kommunerne i Region Sjælland og har til formål at rådgive sjællandske virksomheder i, hvordan de kan skabe vækst.

Vækstplan får ros
Regeringen har netop fremlagt en vækstplan med 89 forslag. Nogle af dem skal gøre det lettere at være iværksætter i Danmark. Blandt andet ved at give et fradrag til folk, der investerer i små virksomheder, ved at sænke iværksætterskatten og ved at gøre det lettere for iværksættere at skaffe kapital. De initiativer er Mads Váczy Kragh meget godt tilfreds med.

- Det går lige ned i kernen af det, som man har behov for som iværksætter, siger han.

Regeringens støtte til iværksættere bliver også mødt med kyshånd i Dansk Iværksætter Forening.

- Det er rigtig positivt det her. Det kommer til at skabe reel vækst og arbejdspladser,« siger formand Christian Walther.

Han hæfter sig særligt ved iværksætterfradraget, som vil gøre det mere attraktivt at investere i nystartede virksomheder.

- Det kan hjælpe flere iværksættere i gang og undgå, at virksomhederne dør i opstartsfasen,« mener han.

Men vi har ikke nødvendigvis brug for flere iværksættere. Det mener Nikolaj Malchow-Møller, der er professor ved Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi på Syddansk Universitet.

- Udfordringen er snarere at finde de rigtige iværksættere. Når man gør det lettere at starte virksomhed, får vi formentlig flere pizzeriaer, frisører og vinduespudsere, men det er ikke det, der løfter Danmark, siger han.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App