Det bliver dyrere at fyre med brænde

Prisen på at fyre op i brændeovnen stiger kraftigt. En gennemsnitslig familie kan miste op mod 1.500 kroner om året på nye afgifter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det bliver markant dyrere at fyre med brænde, briketter og træpiller hjemme i stuerne. Skatteministeriets nye brændeafgift, der lige nu er i høring, rammer boligejere, der fyrer derhjemme - og den rammer hårdt. Det skriver bolius.dk

En gennemsnitlig husholdning med brændeovn bruger ca. 5 rummeter brænde om året, og her vil afgiften betyde ekstraudgifter på op til 528 kr. i 2014, og det stiger gradvist op til 1.375 kr., når afgiften er fuldt indfaset i 2020, viser en beregning, som Dansk Skovforening har lavet for bolius.dk.

Afgiften - der kaldes 'forsyningssikkerhedsafgift' - gælder al biomasse, dvs. også træ, som sælger ikke kan bevise ikke er brænde til opvarmning. Det er sælgerens eget ansvar at anmelde og opkræve afgiften i merpris hos sine kunder.

Frygter, at vi brænder urent træ

Lovforslaget ventes fremsat i Folketinget i efteråret 2013. Bliver det vedtaget, begynder afgiften på 11,40 kr. pr. gigajoule (brændværdi) i 2014 - og ender på 29,70 kr. pr. GJ efter fuld indfasning i 2020.

Hos Dansk Skovforening frygter man, at de højere afgifter vil øge markedet for  'sort' handlet træ.

-  Men der er også den risiko, at når brænde bliver så dyrt, så vil danskerne formentlig blive mere fristede til at fyre med urent træ, siger Martin Einfeldt, kommunikationschef i Dansk Skovforening, til bolius.dk

Dansk Skovforening frygter desuden en øget CO2-udledning fra de hundredetusindvis rummeter tyndingstræ, der ikke vil komme på markedet som brænde, men rådne op i skovbunden, fordi det vil være for besværligt og dyrt at sælge til forbrændingsværker.