Derfor skal du tilsluttes kloakken

Tusindvis af danskere får i disse år påbud om at tilslutte sig et kloaksystem. Det sker, fordi kommunerne er forpligtet til at rense spildevandet bedre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Preben Rasmussen tager ud og tømmer septiktanke på Lolland og Falster.

Et job, der får nybegyndere til at rynke på næsen, når først dækslet bliver løftet af. Men ikke Preben:

- Jeg kan ikke lugte noget. Det er nok fordi jeg har prøvet det nogle gange jo, så jeg lægger ikke mærke til lugten, siger han.

Det er nu heller ikke lugten, der er skyld i, at mange borgere på de to øer har fået påbud om at sløjfe deres bundfældningstank og i stedet koble sig til det offentlige kloaknet.

Spildevand ender i åer og vandløb

- Det er et EU-direktiv, der gør, at Danmark er forpligtet til at rense vores spildevand fra husholdningerne bedre, forklarer Michael Hastrup, kontorchef i Naturstyrelsen i Nykøbing F.

Problemet med septiktanke er nemlig, at det ikke er alt det, folk skyller ud i toiletter, køkkenvaske og badeværelser, der ender i en slamsuger.

- Det ryger videre igennem et udløb og så enten ud i en å, et dræn eller et vandløb, fortæller Preben Rasmussen.

Det giver ifølge Naturstyrelsen problemer for naturen.

- Når det bliver ledt ud i vandløb, så kvæler det jo faktisk vandløbet, fortæller Michael Hastrup.

Han forklarer, at husholdnings-spildevand er skyld i, at der i nogle vandløb er flere insektarter, som ikke kan leve der.

- For nogle vandløb vil det være afgørende for, om der er ørredbestande eller ej, siger han.

Borgere forstår det ikke

Når chaufførerne fra Vestlollands Kloakservice er ude og tømme septiktanke, møder de ofte husejere, der står foran at skulle betale for at blive tilsluttet kloaknettet.

-  De kan ikke helt forstå, hvorfor det skal laves om nu, for nu har det virket sådan i 100 år. Mange snakker også om økonomien i det. Vi hører faktisk ikke positivt om det, fortæller Preben Rasmussen.

De husstande, der skal have forbedret rensningen af deres spildevand, skal have gjort dte inden 2015. Nogle kommuner har dog fået dispensation og skal blot have opgaven klaret inden 2027.


Nyhedsoverblik