Derfor ødelægger butikker varer

Malene Mifan samler affald i butikkers containere. Men ofte er varerne ødelagte. Jysk og Babysam siger, at varer bliver destrueret på grund af sikkerheden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Malene Raabjerg Mifan, der også går under navnet Madam Skrald, bruger ofte sine aftner og nætter på at samle skrald fra butikkers containere. Legetøj, klapvogne og tøj er nogle af de ting, hun finder i containerne.

De ting hun finder, sætter hun i stand og giver til mindrebemidlede borgere.

Hun har dog flere gange oplevet, at tingene i containerne er blevet ødelagt, og hun mistænker forretningerne for med vilje at ødelægge dem, inden de smider dem ud.

- Jeg forstår simpelthen ikke, at man ikke kan genbruge tingene. Det er bare hærværk fra butikkens side, siger Malene Raabjerg Mifan.

 

Det er blandt andet hos Jysk og Babysam, at Malene Raabjerg Mifan oplever, at tingene er ødelagt. Ingen af butikskæderne har ønsket at deltage i TV-indslaget. I stedet har de sendt deres udtalelser til TV2 ØST på mail. Du kan læse deres svar herunder:

Svar fra Jysk:
- Jeg kan ikke udtale mig i de konkrete sager, men generelt så gør vi alt, hvad vi kan, for at sælge de varer, der eventuelt er beskadiget - det sker ved at sælge med afslag i pris. De varer, som vi desværre må smide ud, har typisk skader, der gør, at der kan være sikkerhedsrisiko ved brug - f.eks. skruer, der kan stikke ud af en stol eller linned, der kan smitte af. Derfor markeres tydeligt, at de ikke skal bruges.

Venlig hilsen

Jonas Schrøder, Communications & CSR Director, JYSK Nordic

Svar fra Babysam:

- Vi ønsker som sagt ikke at deltage i programmet, men nedenfor har du en forklaring af hvorfor vi er nødsaget til at destruere varer:

Babysam støtter bestemt genanvendelse og samarbejder f.ex. med Red Barnet, hvor vi har indsamlet flyverdragter og givet dem til velgørenhed. Men varer som er ødelagte, udgør for et lille barn en sikkerhedsmæssig risiko og må aldrig gives væk, for det bliver de ikke mindre farlige af. Hvis en vare er gået i stykker eller på grund af sikkerhedsmæssige hensyn trækkes ud af markedet, destruerer vi den og smider den ud.

Vi har meget høje krav til sikkerhed, og det kan være svært for lægmand at se, hvad der er galt med en vare, som ex er blevet kasseret. For at undgå at en vare bliver taget i vores container og givet væk i god tro, er vi nødsaget til at destruere varen. For selvom varen bliver givet væk udgør den jo stadig en sikkerhedsmæssig risiko. Hvis en bamse er gået op i syningen og indmaden kan komme ud eller et øre er ved at falde af, udgør denne en kvælningsrisiko for et barn, og vi vil aldrig lade et produkt, som er farligt for børn, forlade en af vores butikker.

Med venlig hilsen

Jeanette Aaen, CEO/Adm. direktør, Babysam


Nyhedsoverblik