Der bliver længere mellem de tomme boliger på Sjælland

Det er lykkedes flere kommuner på Sjælland at få færre tomme huse, der skæmmer bybilledet. Det viser en ny opgørelse

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Siden 2010 er det lykkedes kommuner som Næstved, Odsherred og Stevns at få færre tomme huse.

Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri.

På Sjælland er det lykkedes kommunerne Faxe, Næstved, Stevns, Vordingborg, Holbæk, Kalundborg, Odsherred, Ringsted, Slagelse, Sorø, Greve, Køge, Lejre, Roskilde og Solrød at få færre tomme boliger.

Mere konkrete står der i dag 15.905 boliger tomme i de femten sjællandske kommuner.

- Nogle af de tomme huse bruges i sommermånederne, men rundt regnet vurderer vi, at en tredjedel af husene er i så dårlig stand, at de bør rives ned. De sjællandske kommuner har enten selv eller med hjælp fra statslige puljer formået at vende udviklingen og få liv i flere huse. Det er meget positivt, men der er dog stadig huse på Sjælland, som er tomme, forladte og forfaldne og derfor bør rives ned, så arbejdet er endnu ikke færdigt, udtaler Maria Schougaard Berntsen, økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

River forfaldne huse ned

En af udfordringerne er ifølge Dansk Byggeri, at kommuner, der ønsker økonomisk tilskud fra den statslige Landsbyfornyelsespulje til at rive forfaldne huse ned, selv skal betale 30 procent af udgifterne til nedrivningen.

- Den slags krav rammer særligt kommuner, som i forvejen har svært ved at få enderne i budgettet til at hænge sammen. Vi ved, at det for nogle kommuner ikke er muligt at finde pengene nogen steder, og så får gamle forladte huse lov til at stå og præge lokalområdet, og det gør det svært at lokke nye beboere til, siger Maria Schougaard Berntsen.

Kommuner og deres tomme boliger