Den tørre sommer holder myggene væk

Myggeplagen er mindre end normalt. Kun sumpmyggene lider ikke under den tørre danske sommer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis det varme og tørre danske sommervejr fortsætter, kan juli meget vel blive den tørreste juli-måned nogensinde, der er målt, og tørken gør, at mange danskerne kan nyde sommeren uden kløende myggestik.

Mange myggearter kan nemlig ikke klare tørken, så hvis man holder sig fra søerne, hvor sumpmyggene netop nu vælter frem, tyder meget på, at man kan undgå myggeplagen denne sommer.

- Vores optællinger viser, at der er godt nyt for os mennesker, for stikmyggene tåler ikke tørken, og til stor glæde for heste og køer styrtdykker også antallet af de små blodtørstige mitter, fortæller epidemiolog René Bødker fra DTU Veterinærinstituttet.

Sumpmyggene er de eneste med succes

- Der er dog undtagelser, for netop nu er sumpmyggene på vej frem. De lever i søer og vandhuller, så de er ligeglade med tørken. Sumpmyggene har været forsinket i år på grund af det kølige vejr sidst i juni, men det varme vejr sætter nu fart på dem.

På DTU Veterinærinstituttets hjemmeside myggetal.dk, kan man følge med i de nyeste målinger for stikmyg og mitter.

- I Danmark har vi 30 arter af stikmyg og lige så mange arter af mitter, og det er ikke de samme arter, der bider os alle steder og sommeren igennem, så det er værd at følge dem.

- Skal man for eksempel opholde sig ved en sø, bør man holde særligt øje med antallet af sumpmyg inde på websiden.

Malariamyg driller også i Danmark

- Skal man til havefest i et parcelhuskvarter, er det derimod bedre at se på skovmyg, hvis der er i starten af sommeren, eller malariamyg og husmyg, hvis det er sidst på sommeren, siger René Bødker.

Selvom der er malariamyg i de danske sommerhaver, er der ikke grund til at frygte en malariaepidemi. Myggene er nemlig aldrig blevet smittet med den farlige tropesygdom.

Juli bliver tørkemåned

Selvom metrologoerne har varslet regn i weekenden og starten af næste uge, kan juli nå at blive rekordtør.

Indtil videre er der kun faldet 2,2 mm regn på landsplan.

Det er langt under de 15 mm, der indtil videre er rekorden, som blev målt i både 1904, 1983 og 1994.

Samtidig kan juli blive den tørreste måned registreret siden "EM-sommeren" i juni 1992, hvor der faldt bare en millimeter regn. Det sker, hvis måneden holder sig under 6 mm nedbør, som blev målt i januar 1997.

/ritzau/


Nyhedsoverblik