¨

Den koldeste sommer i 12 år

Foto: TV ØST

Det er ikke bare noget, vi føler, fordi vejret altid ser mere solrigt ud i erindringen: Sommeren er rent faktisk den dårligste i mange år.

Sommeren kryber mod en bundrekord, når det gælder vejret.  

Sommeren 2012 bliver efter alt at dømme den koldeste siden årtusindeskiftet. Det viser en prognose, som Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har lavet for Politiken. 

- Det er jo svært at spå, når vi først lige har taget hul på august, men det ligner godt nok en rigtig møgsommer, siger John Cappelen, seniorklimatolog på DMI, til Politiken.

Juni og juli skuffede
Juni 2012 var den koldeste i mere end 20 år med kun 12,8 grader. Samtidig var den våd og solfattig.

Den tendens fortsatte i juli, som med 15,9 grader var 1,5 grader koldere end tiårsnormalen for 2001-2010.

Det betyder, at august skal helt op på 18,2 grader - en grad højere end tiårsnormalen - for at sommeren bare tangerer de 14,6 grader, der var gennemsnittet i år 2000.

- Sommeren 2000 var ret tør med blot 146 mm regn - et tal, der allerede er overgået med juni-julis 189 mm. Så hvis man hverken kan lide kulde eller regn, skal man meget langt tilbage for at finde en dårligere sommer, siger Cappelen til Politiken.

August kan nå at rette op
John Cappelen understreger, at udsigten for august stadig er usikker, men der er ikke umiddelbart tegn på, at det ustadige vejr bliver afløst af stabil varme.

-Skal vi have en varm, tør sommer, skal vi have vejret fra østlige eller sydøstlige kanter - og ikke de lavtryk fra vest og sydvest, der har været dominerende i år, siger John Cappelen til Politiken.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App