De små byer har vokseværk

Byer med et par tusinde indbyggere er blevet mere attraktive. Det er både dem, der er trætte af storbylivet, og dem der dem vil væk fra landsbyerne, der flytter til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De mindre byer har knækket tilflytterkoden. Flere og flere vælger nemlig at flytte til byer med et par tusinde indbyggere.

Det der gør de mindre byer tillokkende er, at der er en skole, én eller flere indkøbsmuligheder og nem adgang til offentligtransport. Så hvis en by kan leve op til det , så er der altså også gode chancer for, at indbyggerne vil få flere naboer i fremtiden.

En ny undersøgelse lavet af nyhedsbrevet Momentum viser, at byer med 2.000-4.999 indbyggere er blevet langt mere attraktive inden for de sidste ti år.

Det er jo fantastisk, at det går den vej, siger Stén Knuth (V) 

Fra 2006 til 2016 er befolkningstallet i Danmark steget med 5,2 procent, mens det i gennemsnit er steget med 6,6 procent i byer med 2.000-4.999 indbyggere.

Det fornuftige alternativ

Professor og leder af Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet (SDU) Anne-Mette Hjalager giver her en forklaring på tendensen.

- Især for familier handler bosætning om huspriser og skolemuligheder, ligesom de ser på, om der er et serviceniveau, så man kan have et almindeligt familieliv. Når man nu ikke har råd til at få en villa på Strandvejen i Aarhus eller i Hasseris ved Aalborg, så er den her slags byer et fornuftigt alternativ, hvor et almindeligt familieliv kan køre rundt, siger hun til Momentum.

Vækst på 15 procent

I vores region er det Slagelse Kommune, der har været bedst til at tiltrække nye beboere. Her er det byen Vemmelev, der har været et trækplaster for nye. Siden 2006 er befolkningstallet steget med 15 procent.  Fra 2.164 til 2.498.

- Det er jo fantastisk, at det går den vej. På blot et par år har vi også fået næsten 500 nye arbejdsplader, og indbyggertallet i hele kommunen er vokset med knap 1.000. Så udviklingen i Slagelse er godt på vej, og det er jo bare fedt. Borgerne kan godt klappe sig selv på skuldrene, siger borgmester Stén Knuth (V).

I Slagelse Kommune har de heller ikke hvilet på laurbæerne de seneste par år. De gør meget for at gøre kommunen til et dejligt sted at bo.

- Vi har et meget aktivt kultur- og foreningsliv, og det er jo med til at skabe en attraktiv by. Nu bliver vi jo også en Team Danmark elitekommune, hvilket passer godt sammen med, at vi jo gerne vil have mere aktivitet ind i for eksempel skolerne. Det er alle de små ting og tiltag, der gør kommunen attraktiv i helhed. Vemmelev ligger jo også lige ud til motorvejen, og infrastrukturen har jo også meget at sige, siger han.   

I kortet her kan du se udviklingen i de små byer her i vores region.

Rosinen i pølseenden

Selvom det går godt for flere små byer i vores region, så er byer i Lolland Kommune bundskraberne. Her er udviklingen nemlig en helt anden.  I Rødby er indbyggertallet for eksempel faldet med 11 procent siden 2006.

Ifølge eksperter, så kræver det også noget af byen, at få folk til at flytte til. Kommunerne kan ikke bare læne sig tilbage og vente på tilflyttere. Det mener professor Anne-Mette Hjalager.

- Hvis bymidten er kedelig, hvis det hele er forsømt, og der ligger nogle store veje, som børnene skal krydse, så kan det trække ned. Det handler også om kommunens aktive planlægningsindsats, for den kan medvirke til at gøre området attraktivt. Det handler om adgangen inde i byerne, adgangen mellem by og land og adgangen til naturområder. Samtidig tænker folk meget på, om deres børn kan få et godt børneliv. De ser på skolen, idrætslivet, adgangen til naturområder og på muligheden for, at barnet kan få kammerater, siger hun. 


Nyhedsoverblik